Ledare

Farligt att öppna dörren på vid gavel för övervakningssamhället

Steven Crosson: Mer än lovligt naivt av Anna Dahlberg att tro att staten alltid kommer vara god

I George Orwells bokklassiker 1984 möts läsaren av en mörk värld. Staten ser allt. Staten finns överallt. Den personliga integriteten är död. Sanningsministeriet jobbar med att kontrollera historiebeskrivningen och Kärleksministeriet med att styra människors inre; deras känslor och tankar. Skärmarna, kamerorna och mikrofonerna registrerar. Angivarna rapporterar.

Sverige 2023 är ingen dystopi, men har likväl stora utmaningar. Anna Dahlberg konstaterar, helt rätt, på Expressen ledarsida att gängkriminaliteten, våldet och skjutningarna är oacceptabla. Gangsterkulturen drabbar inte bara våldsverkarna själva, utan även oskyldiga, så som barn och mammor. Döden som sprids av de kriminella gängen är djupt tragisk och något som behöver upphöra. Polis och rättsväsen, socialtjänst och föräldrar behöver alla göra sitt yttersta för att stoppa våldet.

Anna Dahlberg tar dock det lite oväntade steget att argumentera för att lösningen på kriminaliteten är att ”Sverige nu behöver bli ett övervakningssamhälle”. Den personliga integriteten behöver ta ett steg tillbaka så att kriminella lättare kan lagföras. Priset för ett tryggt samhälle skulle alltså bli en stat som övervakar och ser dig. Precis som i 1984. Men, kan man tänka, med en mer välvillig storebror. Genom kameraövervakning, genom utökade möjligheter att lagra och söka på DNA, genom moderna fotbojor ska våldet stävjas. Det är oväntat att en liberal tar detta steg då en av liberalismens mer tilltalande tankegods vanligtvis är just värnandet om den personliga integriteten.

Priset för ett tryggt samhälle skulle alltså bli en stat som övervakar och ser dig.

—  Steven Crosson

Svenskar litar på staten. Staten har skyddat, har gett trygghet och har varit en klippa på vilken folkhemmet har byggts. Så säger i alla fall narrativet. Men är det verkligen så? Frikyrkligt aktiva bör kanske göra sig påminda om att det inte för så länge sedan var baptister som var förföljda för sin avfälliga tro och övervakade av den svenska staten. Etniska minoriteter, som den samiska, har farit mycket illa under den svenska statens direkta påverkan. Även vänstergrupper har för inte allt för länge sedan registrerats och övervakats.

Runt omkring i världen övervakas och förföljs människor för sina tankar, för sin tro och för sina sätt att leva. Ofta av sina egna företrädare, av sin egen stat. Det är naivt att tänka att staten alltid är god och att den alltid kommer vilja vårt bästa. Vem vet vilka som styr om 5 år, eller 10 år? Vem vet om staten kommer genomsyras av goda intentioner, eller av förtryckande värderingar.

Vägen till helvetet sägs vara kantat av goda intentioner. Trygghet kan vara en sådan intention. I strävan att stävja våldet ska vi naturligtvis göra nästan allt, men någonstans går en gräns. Är vi inte vaksamma kan vi mycket väl finna oss vakna upp i en värld där allt övervakas, där allt registreras, där staten och storebror noterar och ser allt. Där personlig integritet och privatliv är saker man läser om i böcker, om Sanningsministeriet godkänt boken i fråga.

Fler artiklar för dig