Ledare

Livet allt mer meningslöst

Kommentar: Underhållningen i fickan konkurrerar ut det som är viktigt

Allt fler svenskar säger att livet saknar mening. Från att 6 procent av svenskarna 2003 beskrev sina liv som meningslösa svarar 2023 hela 24 procent att livet saknar mening, enligt en ny undersökning av Kairos Future.

För den som känner att livet är meningslöst ökar givetvis risken för psykisk ohälsa, depression, ångest och i slutändan också risken för självmord. Så varför upplever så mycket som var fjärde person att livet är meningslöst? Svaret är: Netflix, Instagram och Candy Crush.

De senaste årtiondena har underhållningen blivit både bättre och mer tillgänglig. När våra förfäder skulle underhållas fick de gott vänta till söndagen för att kantorn skulle sätta sig vid orgeln. Eller att nån drog fram en fiol vid gästabudet. Bättre än så blev det inte.

Men nu har vi alla en outtömlig brunn av roliga filmklipp, kommentarsfällt att fylla och levels att klara. Underhållningen ger oss små stunder av glädje, men konkurrerar ut det som gör livet värt att leva: relationer, möten, upptäckter och prestationer.

Till och med sexet blir lidande, enligt en studie som publicerats i Archives in Sexual Behaviour: människor idag har allt mindre sex och det beror på, menar forskarna, på att underhållningen konkurrerar ut tiden vi annars hade lagt på våra närmsta relationer och intimitet.

Lösningen? Lägg ner mobilen. Stäng av skärmen. Sitt inte på åskådarplats när livet händer.

Fler artiklar för dig