Ledare

Kyrkorna behövs där sökarna är

Kommentar. Det finns en risk att vi stannar för mycket innanför våra kyrkväggar

Jesus var gärna i synagogan och bad och läste ur skriften. Men i evangelierna är det tydligt att huvuddelen av hans tid under de tre år han var i tjänst, ägnades åt att gå omkring, göra gott och bota alla som var sjuka. Han gick till dem som behövde hjälp, befrielse och upprättelse, långt bort från synagogans trygga väggar. Han fick kritik för att han umgicks med slödder och pack, men då tillrättavisade han kritikerna med emfas. Sökarna, de sjuka, de som längtade efter Guds rike fick besök av Gudsriket självt.

Finns det en risk att vi stannar för mycket inom våra kyrkväggar och frågar oss varför inte sökarna kommer till oss? Vi slipar på trösklarna så de blir lägre och annonserar färgglatt för att fler ska vilja komma. I vårt sekulariserade samhälle behövs det en rörelse ut från kyrkan till dem som behöver vad kyrkan kan erbjuda.

Många av sökarna finns naturligtvis i sociala medier och många goda initiativ för att sprida ljus i denna annars så mörka håla, gör skillnad för människor, dagligen. Men om vi letar efter dem som med ljus och lykta söker efter frid, frihet och upprättelse – ja då kan man med fördel göra som Joel Sjöberg, som Dagen skriver om i dag, och ta sig till en New age-mässa. På en och samma plats möts tusentals sökare som är vidöppna. Där behövs kyrkan och kristna med egen erfarenhet av kristen tro, som verkligen kan få komma med ljus i allt nyandligt mörker.

Fler artiklar för dig