Ledare

Ställ krav på föräldrar som vägrar ta ansvar

Kommentar: Trygga familjer en av de bästa förebyggande åtgärderna mot gängkriminalitet

Statsminister Ulf Kristersson besökte nyligen Göteborg och förorten Lövgärdet. Under en presskonferens sa han och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) att det i framtiden kan bli så att vissa föräldrar kommer få känna på ”sociala och ekonomiska konsekvenser”, till exempel indragna bidrag, om de inte följer beslut från socialtjänsten. En utredning ska se över hur man kan stärka föräldraansvaret. Regeringen har helt rätt i att vårdnadshavare är en viktig kraft när det gäller att stoppa barn från att dras in i kriminalitet.

Föräldraansvaret ska vara långtgående. När det brister, av olika skäl, behöver samhället kliva in. Visserligen finns det en olycklig risk att utspel som dessa tolkas som att det är de hårt kämpande mammorna – papporna är ofta frånvarande – inte gör tillräckligt, när de många gånger gör absolut allt vad de förmår. I de fallen handlar det ju om andra stödjande åtgärder som behövs från samhället.

Föräldrar som trots förmåga ignorerar eller till och med motarbetar socialtjänst eller skola behöver få konsekvenser – för barnens skull. I de fall föräldrar motarbetar socialtjänsten kan krav vara ett verktyg av många för att hindra att barn i riskzonen far illa eller rekryteras in i gäng. Avgörande är dock att till exempel indragna bidrag aldrig drabbar barnen. Trygga familjer är en av de bästa förebyggande åtgärderna vi har mot gängkriminalitet.

Fler artiklar för dig