Ledare

Erdogan och Krösus tycks gå samma framtid till mötes

Kommentar: Ett bra orakel tar fram plånboken när det ska sias om framtiden

Lydiens kung Krösus var osäker. Han stod i valet och kvalet huruvida han skulle invadera Persien eller ej. Från sitt palats i det som i dag är Turkiet skickade han ut en fråga till oraklet i Delfi. ”Hur kommer det gå om jag invaderar storkonungens imperium?” Oraklet svarade: ”Om du invaderar kommer ett stort rike falla.” Glad i hågen tågade Krösus på. Och Krösus eget rike föll.

Behovet av att förutspå framtiden är lika stort i dag som den var på antiken. Experter och analytiker gör i dag sitt allra bästa för att berätta hur det kommer bli. Men då det är notoriskt svårt att veta hur framtiden kommer falla ut är de sällan bättre utrustade att sia än de grekiska oraklerna. Framtiden är kaotisk. Vi vet mycket lite om hur allt kommer landa. Sen tillkommer våra egna önskningar om hur vi vill att det ska bli, vilket ytterligare grumlar sikten.

Det bästa sättet att sia tycks vara med hjälp av pengar. Man kan såklart ha synpunkter på uppbyggligheten i spel och dobbel. Men i flera studier har man bett människor att gissa om framtiden utan pengar. Då gissar man oftast ganska fel. Om man i stället ber människor att satsa, och därmed slå vad, med sina egna pengar och sen sia kommer gissningarna vara mer genomtänkta. Om det finns en risk att man förlora sina sekiner om man siar fel ökar chansen att utfästelsen blir korrekt.

I dag är det inte Krösus som styr i mindre Asien, utan Erdogan. Så hur blir när turkarna går till en andra valomgång? Bettingfirmorna, de som faktiskt riskerar sina slantar, siar att Kilicdaroglu kommer vinna.

Fler artiklar för dig