Ledare

Svenskans vackraste ord är klämdag

Kommentar: Det bästa med just denna långhelg är att den är lång och att den är en helg

När Svenska Dagbladet för några år sedan skulle utse svenskans vackraste ord segrade, genom en omröstning, ordet ”förgätmigej”. Och visst är det ett fint ord. Vemodigt och romantiskt. Blommande och med doft av sommar. Men min röst går likväl till ett annat ord: klämdag.

Klämdagen är en väldigt svensk företeelse. Någon bra engelsk översättning av ordet finns inte. Säger du squeeze day till dina brittiska kollegor du mötas av förvånade blickar. Att mena att det knappt är lönt att gå in till jobbet för att det ju snart ändå är helg är en väldigt livsbejakande inställning. Något fint, mitt i all svensk-Luthersk arbetsmoral.

Sveriges nationaldag i all ära men det bästa med just denna långhelg är att den är lång och att den är en helg. I tider av ökade sjukskrivningar för stress och utmattning är det bra att ta tillfället i akt och, med emfas, lägga upp benen på sofflocket. Många miljarder skulle antagligen besparas både hälso- och sjukvården och socialförsäkringssystemen om vi alla blev lite bättre på att bara vara.

Vi yrar runt på arbete. Vi springer på onödigheter. Men vi slappar för lite. Tempot är för många onödigt högt. Tomas Sjödin skriver i Det händer när du vilar att ”vila är att släppa taget”. Visst är det så. Att vila är att medvetet göra ingenting. Kanske bläddra i en tidning, äta lite god mat och lyssna på vinden. Finns det ett bättre sätt spendera sin klämdag på?


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig