Ledare

Mmm... Anfallskrig

Kommentar: Hellre en glass från Mariestad än en kryssningsmissil till Odessa

Att välja är att leva, brukar det ju heta. Det är inte utan att det blir lite existentiellt där i godishyllan. Lösgodis eller påse? Hallonbåt eller lakritsstång? Stödja Rysslands aggressionskrig eller inte? Numera går fronten inte bara i Ukraina utan också i mataffärerna.

Marabous internationella ägare Mondelez fortsätter trots krig och sanktioner att tjäna pengar i Ryssland. Detta har föranlett att svenska butiker och konsumenter börjat bojkotta varor av godisjätten. Från snabbköpens mathangarer till de kristna sommarkonferensernas små kiosker plockas nu chokladkakorna från Marabou ned.

Att välja bort oetiska produkter borde vara en självklarhet för var och en. Samtidigt är det ju inte så enkelt att ha principer. Chokladkakan kan ju väljas bort. Men samma bolag som äger Marabou äger också de salta Tuc-kexen, Oreo och Philadelphiaosten. Och hur var det nu med Unilever? Detta matkonglomerat är, likt Mondelez, i högsta grad fortsatt verksamt i Ryssland med märken som Knorr, Ben and Jerrys, Pepsodent och GB.

Suck. Plötsligt blev väljandet svårt. Om den här historien visar på något så är det hur beroende vi gjort oss av etiklösa multinationella storbolag. Men det går ju faktiskt att köpa glass från Mariestad, ost från Falköping och bröd från det lokala bageriet. Gott, och utan att pengar går till Putin.


Fler artiklar för dig