Ledare

Även justitieministern vet att Jesus kan stoppa gängvåldet

Kommentar: Där samhället går bet kan Jesus lösa gängkriminaliteten

Kan Gud göra något åt gängen? Det var rubriken på ett seminarium anordnat av Bilda och Newmaninstitutet i Almedalen. En av samtidens mest komplexa och svårlösta frågor – hur hamnade vi här och hur löser vi gängkriminaliteten – avhandlades av Gunnar Strömmer, justitieminister (M), f. Antonius Almaleh, katolsk-kaldeisk präst i Tensta och undertecknad under en varm tältduk i solgasset.

Även om ämnet är högst hett blev det inga het debatt kring huvudfrågan. Samtliga var nämligen överens om att Gud i allra högsta grad kan göra något åt gängen, även ministern. Visst kan det vara svårt att skriva in Gud som aktör i regeringens handlingsplan för att komma åt gängvåldet, men att Hans händer och fötter på jorden – kyrkor, församlingar och trossamfund är en viktig och omistlig del i att skapa förutsättningar för en trygg uppväxt, meningsfullhet och samhällsgemenskap rådde det inga tvivel om.

Berättelserna om människor som befunnit sig djupt inne i gäng och kriminalitet och som fått ett nytt liv efter ett möte med det kristna budskapet: nåd, förlåtelse och försoning, visar att där alla andra går bet kan Jesus göra underverk.

Det kommer ta tid att vända utvecklingen: år, om inte decennier. Men hand i hand med att vi visar fasthet mot våldsverkarna och omsorg om brottsoffren behöver budskapet om att det finns hopp om framtiden genljuda. Att det aldrig är kört – för varför skulle man annars vända om från brottets bana?

Fler artiklar för dig