Ledare

Heja Centerpartiet - så klart ni vågar

Kommentar: Alla partier borde lämna Svenska kyrkan

Kommer Centerpartiet till slut komma till sans och sluta ställa upp i kyrkovalet? Även om det finns tecken som tyder på att så faktiskt är fallet ska partistämman i höst ta upp frågan. Och troligen är heta debatter att vänta. Inte alla inser det rimliga i att ett politiskt parti slutar ha ambitionen att styra ett trossamfund. I stället ser man det som högeligen riskabelt att lämna ett system man menar fungerar och lämna “walk over” till andra krafter (läs: kanske i synnerhet Sverigedemokraterna).

Men de argumenten duger inte. Det går utmärkt att vara centerpartist - eller vilken partist som helst - och varmt engagerad i Svenska kyrkan. Det kan dock näppeligen jämföras med att själva partiet med en sekulär ideologi ska ha något att säga till om i en kyrka. Andra partier - Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Vänsterpartiet - har redan gjort resan och insett att det är den enda rimliga konsekvensen efter att staten och Svenska kyrkan gick skilda vägar.

Fortfarande kommer centerpartister kunna vara engagerade och påverka kyrkan i den riktning man önskar att hon ska gå, men det blir med väsentligen större frihet och utan det kladdiga i att politiska partier ska besluta över ett trossamfunds inre angelägenheter. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna bör givetvis slå in på samma väg. Den väntar på att få gå dem till mötes!

Fler artiklar för dig