Ledare

Kyrkan gjorde enstaka överföringar - inget urholkande av välfärden

Kommentar: Skattefinansierad välfärd är alltid kontroversiell

Diskussionen om vinster i välfärden återkommer med jämna mellanrum. Det handlar ofta om riskkapitalister som hittat ett sätt att göra stora vinster på skattefinansierade skolor. Det finns mycket att invända mot att några få skor sig på andras bekostnad. Men det gäller inte den vinst som Svenska kyrkan i Fagersta fört över mellan olika verksamheter som Dagen rapporterat om.

Den svenskkyrkliga församlingen är kreativ och har skapat ett antal olika företag, genom att själv ta ekonomiska risker, som används för att betjäna människor. Det som nu blivit föremål för medial granskning är att de tre gånger fört över vinst från en förskola i Västerås till en verksamhet för rehabilitering av missbrukare i Smedjebacken. Kyrkoherden Henrik Rydberg berättar att förskolan vid andra tillfällen fått del av vinsten från den begravningsbyrå de driver. De driver en koncern där ett antal olika bolag ingår.

Visst kan det ur ett kommunalt perspektiv vara problematiskt att låta skattepengar vandra från en kommun till en annan. Men i det här fallet handlar det inte om något systematiskt urholkande av Västerås välfärd utan om enstaka överföringar av vinst inom samma koncern för att utveckla bolaget i stort. Snarare än kritik borde Västanfors Västervålas församlings verksamhet framhållas som ett kreativt sätt att bidra till närsamhällets välfärd. Sådant behöver vårt samhälle mer av, inte mindre.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar