Ledare

Livsfarligt att vara troende

Kommentar: Islamism är bara en av alla ismer som är ett hot mot människors frihet

En av världens mest förföljda grupper är kristna. Som Dagen skrivit om många gånger är det förenat med livsfara att vara bekännande kristen. I många länder är priset för att tro på Jesus förföljelse, trakasserier, diskriminering, terror, misshandel och mord. Pakistan, som Dagen skriver om, är inget undantag. Vi som i det fria Sverige får be och uttrycka vår tro bör alltid minnas, vara tacksamma och värna våra rättigheter, men också aktivt verka för att samma friheter ska gälla i andra länder.

Nu när Sverige utsätts för hot får vi inte glömma att liknande hot, och värre, är något trossyskon lever under dagligdags. Extremister, terrorister och diktatorer har alla möjliga förtecken. De kan till exempel vara fascister, kommunister eller islamister. Det är viktigt att inte låta sig luras att facit skulle vara att enbart islam är roten till allt ont. Även muslimer förföljs, till exempel av buddister i Burma. Fanatiskt islamism är en av alla ismer som är ett hot mot människors fri- och rättigheter. Men det är långt ifrån den enda. Och oavsett i vilken form ondskan uppträder är det vår uppgift att inte ge efter, utan stå den emot och att arbeta för att fler ska kunna leva i frihet.

Fler artiklar för dig