Ledare

Milo, 13 år, mördades och dumpades i skogen

Ledarredaktionen diskuterar gängvåldet i senaste avsnittet av Ledarpodden.

Under den senaste tiden har flera nya skjutningar skett i Sverige. Morden och sprängningarna sprider sig neråt i åldrarna och ut i landet. Skjutningar i Sandviken, i Stockholm och barn så små som 13 år dödas. När Dagens ledarredaktion strålar samman för veckans podd är det gängkriminaliteten som står i centrum.

– När politikerna säger att vi såg det inte komma så tror jag inte att de ljuger. De såg det inte komma. Det gjorde de inte för att de är formade i en kultur där vi har en stor tilltro till individens godhet. Men som kristen och teolog så måste jag konstatera att – sorry så är det inte, säger Fredrik Wenell.

– Visst spelar invandringen en roll. Men fler länder än Sverige har ju tagit emot invandrare och på andra platser ser man inte samma våldsspiral. Så något speciellt händer i Sverige, säger Steven Crosson.

– Det är inte bara staten som kan lösa det här problemet, utan samhället behöver jobba på bred front. Utvecklingen måste upphöra tidigt och stuprören mellan skola, socialtjänst och polis måste rivas. Samarbetet behöver bli bättre, säger Frida Park.

I podden pratar ledarredaktionen även med LP-verksamhetens Johanna Berger, biträdande verksamhetsledare och ansvarig för avhopparprogrammet LP-Exodus.

Medverkar gör ledarskribenterna Frida Park, Fredrik Wenell och Steven Crosson samt Johanna Berger.

Lyssna på podden:


Fler artiklar för dig