Ledare

Trollar Muharrem Demirok (C) Svenska kyrkan?

Ledarpodden: Är det konservativa vikingaargument eller makthunger som gör att Centerpartiet inte vill släppa Svenska kyrkan fri?

I helgen hade Centerpartiet partistämma och partistyrelsen föreslog att partiet skulle lämna sitt engagemang i Svenska kyrkan – men blev nedröstade. Efter en lång debatt med mobilisering av de ledamöter som representerar C i Svenska kyrkan, blev beslutet att partiet stannar. Utöver C är även SD och S kvar i styret av Sveriges största trossamfund.

– Svenska kyrkan är en frikyrka, precis som pingstkyrkan eller Equmeniakyrkan, och det sitter ju inte politiska partier och styr i andra kyrkor eller över moskéer och synagogor, säger Jacob Zetterman, reporter på tidningen Dagen.

– Det hade kunnat bli en intressant dominoeffekt om Centerpartiet backat från Svenska kyrkan och i stället startat en fristående nomineringsgrupp, då hade pressen ökat på S och SD att lämna på samma sätt, säger Frida Park, opinionsredaktör. Nu blev det inte så.

– Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet, är medlem i Svenska kyrkan och muslim och han kommer säkert fronta affischerna i valrörelsen. Jag ställer frågan om man förstår vad kristendom är. För mig, som kristen, hade det varit svårt att ställa upp i ett muslimskt samfund och vilja styra där, säger Steven Crosson.

– Man skulle ju önska att de som engagerar sig och vill avgöra inriktningen för ett kristet samfund som har predikandet av evangelium som punkt 1A också vill göra det i stället för att man delar samma grund, inte för att man är ett sekulärt parti, säger Frida Park.

– Det blir en slags organiserad trollning, säger Steven Crosson.

Medverkar gör ledarredaktionens Steven Crosson och Frida Park samt Dagens reporter Jacob Zetterman.

Lyssna på podden

Fler artiklar för dig