Ledare

Nu är tid att sluta upp bakom Israel

Kommentar: Ett vedervärdig, fegt och förkastligt agerande av Hamas

Israel befinner sig i krig, konstaterar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Under lördagens tidiga morgontimmar attackerade det islamistiska Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, Israel från luft, land och hav. Tusentals raketer har slagit ner i bostadsområden. 22 personer är bekräftat döda och över 500 skadade. En siffra som tveklöst kommer stiga.

Under lördagen har terrorister tagit sig in över gränsen till Israel och öppnat eld. Videoklipp i sociala medier visar pensionärer och kvinnor med barn som kidnappats och förts till Gazaremsan. I nyhetskanalernas flöde visas klipp med livlösa israelers kroppar som bespottas, hånas och sparkas på av Hamasaktivister. Detta samtidigt som det skanderas ”Allahu Akbar”.

Netanyahu har helt rätt. Israel befinner sig sedan den 7 oktober i krig. Ett krig som ensidigt och utan giltigt skäl öppnats av en terrororganisation som vill driva ut varje jude ut ur det heliga landet. Det är vedervärdig, fegt och förkastligt. Det svar och den eskalering som nu kommer att följa är enkom en konsekvens av Hamas agerande.

Terrorhandlingarna mot Mellanösterns enda fullt demokratiska och fria stat behöver fördömas av världssamfundet och Israel måste av Sverige och EU få allt stöd det kan i denna situation. De debattörer som i Sverige vanligtvis tar varje chans till ensidig anti-israelretorik gör klokt i att i dag fundera på sin hållning. Är kriget och terrorn verkligen en framkomlig väg för Mellanöstern? Eller är det nu till slut läge att sluta upp bakom demokratin?

Fler artiklar för dig