Ledare

Det mänskliga lidandet i Gaza ökar

Kommentar: FN tandlöst och icke trovärdigt

I Gaza har nu kriget mot terrororganisationen Hamas intensifierats. Lidandet för civila är stort. Trots Israels uppmaningar att lämna norra Gaza har många stannat. En del utifrån rädsla för att de inte ska få återvända. Andra har hindrats av Hamas från att fly. Trängda av Hamas, som tydligt bryter mot folkrätten när de använder civila som mänskliga sköldar, och israeliska attacker, drabbas många svårt.

Israel, som har rätt att försvara sina invånare, står nu inför flera utmaningar: frigöra gisslan, följa folkrätten och ge möjlighet för vatten och medicin att nå behövande, oskadliggöra Hamas, försvara sig mot kritiken i den internationella opinionen och samtidigt undvika ett hotande flerfrontskrig. En utmanande ekvation.

Antalet skadade och dödade i Gaza ökar, även om experter efter explosionen vid Al-Ahli-sjukhuset varnar för att se siffrorna från det palestinska hälsodepartementet som trovärdiga. Sjukhusen lider brist på förnödenheter och medicinsk materiel. WHO varnar för att området står inför en folkhälsokatastrof på grund av den stora bristen på vatten och att människor nu dör av andra orsaker än israeliska attacker. Situationen är mycket svår.

Vad gör då FN? Nyligen uppmanade generalförsamlingen till eldupphör. Men den icke bindande resolutionen röstades igenom utan det kanadensiska förslaget om att också fördöma Hamas attacker och krav på att gisslan skulle släppas. Därför röstade flera länder emot och bland annat Sverige lade ned sin röst. Tandlöst och icke trovärdigt.

Fler artiklar för dig