Ledare

En talande tystnad

Kommentar: Alla varningar om 1930-talet - var det bara tomma ord?

På partiledarutfrågningen i Vårgårda under valrörelsen 2022 jämförde Magdalena Andersson (S) kommunikationen från Sverigedemokraterna med situationen i Hitlers Tyskland.

S-ledaren har inte varit ensam om att tala på liknande sätt. Från den vänstra sidan i svensk politik har det återkommande dragits paralleller mellan SD och nazister och fascister. Men som Nir och Nord, representanter för judiska ungdomsorganisationer, frågar sig i Expressen, var är de röster som så länge sagt sig värna nazisternas offer när Sveriges och världens judar i detta nu hotas? Var judarna bara ett bekvämt objekt att använda för att skaffa politiska poänger mot ett parti vars politik man ogillade?

Andersson har tagit tydligt avstånd från Hamas och antisemitism, bland annat under ett besök i Göteborgs synagoga. Men bland andra delar av den politiska vänsterrörelsen har fördömandena i stället uteblivit. I stället har man utan urskiljning riktat in sig mot Israel, israelerna och mot judarna i sin kritik. Var är de röster som emfatiskt varnade för 1930-talet när judar återigen mördas och hotas?


Fler artiklar för dig