Ledare

Kan Haley knuffa ner Trump från piedestalen?

Kommentar: Kvinna, kristen och konservativ knappar in

Med mindre än två veckor kvar tills att det republikanska primärvalet drar i gång i USA tycks det som att den ledning som tidigare president Donald Trump haft nu hotas. Det är den förra ambassadören och guvernören Nikki Haley som nu närmar sig Trumps opinionssiffror. Ännu har Trump en ledning i flera delstater, men såsom primärvalet är upplagt skulle en vinst för Haley i New Hampshire den 23:e januari kunna bli den puff som behövs för att Trump inte får den republikanska nomineringen.

Haley har flera goda förutsättningar för att kunna bli en bra presidentkandidat. För det första är hon inte Trump. Under Donald Trumps populistiska och kaotiska ledning polariserades USA, demokratiska institutioner hotades och världens säkerhetsläge försämrades.

För amerikanska republikaner står Haley för flera bekanta ståndpunkter såsom stärkta rättigheter för ofödda/försvagad aborträtt, minskad invandring, nej till samkönade äktenskap och ja till sänkta skatter.

Haley, vars föräldrar kom till USA från Indien, växte upp i ett sikhiskt hem men konverterade som vuxen och är i dag medlem i en metodistförsamling i South Carolina.

Utrikespolitiskt finns tydliga skillnader mellan Haley och hennes konkurrenter. Den tidigare FN-ambassadören menar att USA behöver vara seriöst med sitt engagemang för Ukraina och mot Ryssland. Detta i kontrast gentemot flera andra republikanska politiker, inklusive Trump, som uttryckt irritation över att USA spenderar pengar och resurser i Europa.

Fler artiklar för dig