Ledare

Sydafrikas folkmordsanklagelse mot Israel orättfärdig

Steven Crosson: Var finns kritiken mot folkmordsivrarna Hamas?

Under förra veckan anmälde Sydafrika Israel till internationella brottmålsdomstolen i Haag. Sydafrika menar att kriget i Gaza är ett folkmord på palestinier och att Israel behöver dömas för brott mot mänskliga rättigheter.

Men de sydafrikanska folkmordsanklagelserna klingar falskt. Kriget startade av att Hamas i smyg, och utan provokation, genomförde det värsta massmordet på judar sedan andra världskriget. Den sköra fred som rådde innan den 7 oktober bröts ensidigt av Hamas och över 1200 personer mördades kallblodigt och hundratals kidnappades, inklusive två sydafrikanska medborgare. Fortfarande är många civila, flera små barn, kidnappade av terrororganisationen.

Lidandet som följt i det efterföljande kriget är tveklöst avgrundsdjupt. Tusentals palestinier har dött, och på båda sidor har människor fått sina liv slagna i spillror. I denna misär är det lätt att känna empati och medlidande med de drabbade, såväl israeler som palestinier. Det var Hamas som började kriget, men det innebär inte något totalt frikort för Israel. Givetvis måste Israel följa krigets lagar, något som den här ledarsidan fört fram tidigare.

Det var Hamas som började kriget, men det innebär inte något totalt frikort för Israel.

—  Steven Crosson

Att det är just Sydafrika som lägger fram folkmordsanklagelserna är på många sätt logiskt. Under apartheid stod den vita regimen ofta på god fot med Israel, medan ANC kom att finna ett släktskap med PLO och palestinierna. Det demokratiska Sydafrika har värnat Palestina och återkommande varit uttalade kritiker till Israel. Men Sydafrikas utrikespolitik har de senaste decennierna också kommit att präglats av ett närmande till Ryssland och andra diktaturer och autokratier.

Bland sydafrikanska politiker finns flera som visat ett öppet stöd för massakern och Hamas, såsom Julius Malema partiledare för Economic Freedom Fighters. Malema menar att det inte var något fel med attacken den 7 oktober. Tvärtom vill han att Sydafrika ska att skicka vapen och ammunition till stöd och hjälp för Hamas.

Men Sydafrika kommer få svårt att föra sina anklagelser i bevis. Under rättegången i Haag pekade Sydafrika på förödelse och dödsfall i Gaza, vilket otvetydigt stämmer, men hade svårt att lägga fram bevis för folkmord.

För att något ska kunna definieras som folkmord krävs att det finns en intention att ”helt eller delvis förinta en nationell, etnisk eller rasmässigt bestämd eller religiös folkgrupp”. Krig, hur hemskt och förödande det än är, är något annat är folkmord.

Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck sammanfattade situationen väl när han menade att det finns anledning att kritisera Israel för hårdhäntheten med vilken man går fram i Gaza, men att det inte är tal om folkmord. Folkmordsivrarna och förövarna i den här konflikten, menar Habeck, helt korrekt, är Hamas.

Den juridiska processen är inledd men det kommer ta år innan internationella brottmålsdomstolen kommer med sitt slutgiltiga resultat. Men det fruktansvärda kriget kan ta slut i morgon dag, om Hamas lägger ned sina vapen, befriar gisslan och överlämnar sig till domstolen i Haag.

Fler artiklar för dig