Ledare

DeSantis avslutar sin kampanj – en framgång för Trump

Kommentar: Nu återstår bara Nikki Haley, men det ser mörkt ut även för henne

I helgen stod det klart att Ron DeSantis, guvernör i delstaten Florida, drar tillbaka sin kandidatur till att bli Republikanernas nästa presidentkandidat. På X meddelar DeSantis att han avbryter sin kampanj. I samma tal säger DeSantis att han nu sluter upp bakom tidigare president Donald Trump.

För ett år sedan tycktes det att DeSantis skulle vara den person som på allvar skulle kunna utmana Trump. Men så blev det inte. Skälen till DeSantis oförmåga att entusiasmera republikanerna är Trump själv. I vanliga fall hade DeSantis varit en mycket stark kandidat. Men Trump sopar banan med sina republikanska konkurrenter.

Nu återstår tidigare FN-ambassadören Nikki Haley. För att hon ska ha en chans att hänga kvar i processen krävs en skräll. En tydligt vinst.

Närmast kommer New Hampshire där Trump dock leder över Haley. Men en liten chans har ändå den tidigare ambassadören. Haley ses av många som en mer traditionell konservativ politiker; en republikan som republikaner brukade se ut innan Donald Trump, med en restriktiv syn på abort och en ambition att sänka skatter. Trumps oberäkneliga lynne och rent antidemokratiska uttalanden gör Haley till en bättre person för jobbet.

Men vinner Trump även i New Hampshire ser det mörkt ut för den strömning inom republikanerna som vill se någon annan, vem som helst, än Trump. Och då är Trump ett stort steg närmre att stå mot demokraternas Biden i presidentvalet senare i år.


Fler artiklar för dig