Ledare

Moraliskt haveri i Höganäs

LEDARPODDEN: Kommunen vek ned sig om Förintelsens minnesdag

I en tid då judehatet ökar, är det än mer viktigt att stå upp emot antisemitism och uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Därför är det många som reagerat på Dagens avslöjande att Höganäs kommun avstod från att göra något arrangemang den 27 januari eftersom de inte ville riskera att det kunde ses som ett ställningstagande i det pågående kriget mellan Israel och Hamas i Gaza.

Förintelsens minnesdag har firats sedan 1999 i Sverige och i år försökte flera grupperingar ta tillfället i akt att kidnappa dagen för sina egna syften. Desto viktigare då att kommuner inte agerar på ett sätt som kan ses som ett ställningstagande emot att uppmärksamma Förintelsen.

Arash Asadi, reporter på tidningen Dagen, medverkar i veckans Ledarpodden och berättar om turerna bakom kommunens agerande, kritiken som följde och hur återverkningarna nått ända upp på regeringsnivå. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) och Aron Verständig, Judiska centralrådet, är bara två av alla som har reagerat.

Även Frida Park, opinionsredaktör, och Steven Crosson, ledarskribent, reagerar kraftigt på förklaringen från Peter Kovacs, kommunfullmäktiges ordförande (M) i Höganäs, när han säger att de ökande hoten gör att de som kommun måste ”acklimatisera sig” till den nya verkligheten. Det är när det börjar blåsa hårt som den moraliska kompassen behövs som bäst. Den tappade Höganäs bort.

Lyssna på senaste avsnittet av Ledarpodden:

Fler artiklar för dig