Ledare

Efter spionavslöjandet - nu behövs uppsträckning

Kommentar: Myndigheters blåögdhet inte acceptabel

Den iranska staten har planerat mord på svenska medborgare – på svensk mark. En terrorcell bestående av make och maka har under flera år verkat i en förort till Stockholm. Planen var att mörda tre judiska svenska medborgare, inklusive ordföranden för Judiska centralrådet: Aron Verständig.

Uppgifterna från Sveriges radio påminner om den säkerhetsrisk som den iranska islamistiska regimen innebär. Iran förtrycker den egna befolkningen, sprider krig och död i dess närområde – inte minst emot Israel – och är även aktiva internationellt. Den iranska regimen är en skurkstat och en fiende mot demokrati, frihet och fred.

Det var inte länge sedan det uppdagades att terroristorganisationen Hamas, även den understödd av Iran, planerat en terrorattack mot Israels ambassad i Stockholm samt mot ett flertal judiska mål runt om i Europa.

Men nyheterna om de planerade lönnmorden väcker frågetecken även kring svenska myndigheters agerande. Trots misstankar om att paret var spioner beviljades de asyl. Som Adam Cwejman skriver i GP: ”Migrationsverket verkar helt enkelt inte kapabelt att utföra sitt uppdrag som det var tänkt och inom ramen för svensk lag”.

Finns det en blåögdhet hos svenska myndigheter kring den internationella terrorismen och islamismens räckvidd och förmågor? Om svaret är ja behövs uppsträckning. Detta för att kunna garantera trygghet för alla medborgare. Det inkluderar naturligtvis även svenska judar.


Fler artiklar för dig