Ledare

Blommor och choklad i dag är faktiskt rätt oviktigt

Frida Park: Alla hjärtans dag är dagen så många bävar för.

Rosor, choklad, kort med kärleksfulla budskap - och smärtsam ensamhet och utanförskap. Affärernas hjärtformade godisaskar och blombuketter strategiskt placerade så att ingen kan missa dem blir för en del en påminnelse om raka motsatsen till vad vi vanligtvis förknippar Alla hjärtans dag med. Och värst är det för barn och unga. Så vanliga är dessa känslor att skolor får ta till värdegrundssamtal om vad som är lämpligt att göra på Valentin-dagen och Bris har skapat en guide för vuxna “Så pratar du med barn om Alla hjärtans dag”.

Den 14 februari har blivit mer av kommers, och mindre av äkta kärlek och omtanke. Betyder det att det är fel att köpa hem blommor till frun eller att ge bästa vännen ett kort med tillitsfulla ord? Absolut inte. Men att stirra sig blind på materiella ting som enda mått på hur värderad man är, är oftast ingen bra idé. Viktigare är vardagens alla kärleks-bevis. Som en skottad uppfart. Som ett vänligt ord. Som en varm kram.

I dag av alla dagar bör vi minnas att kärleken inte är avhängig ett datum i februari, en gång om året. Eller som Bris-guiden formulerar det: “Ditt värde som person hänger inte på om du får eller ger bort något just på Alla hjärtans dag. Du är värdefull oavsett dag på året, oavsett vad du ger eller får.” Dessutom: om världen vore något bättre på att visa vänlighet året om hade troligen både den som i dag mottar uppskattning - och den som sörjer avsaknaden av densamma - gagnats.

Fler artiklar för dig