Ledare

Mer pengar till vården löser inte slöserimentaliteten

Kommentar: Regionerna behöver se över hur man handskas med skattepengarna

Svensk sjukvård står inför stora besparingar. Vården, som organiseras av regionerna, har drabbats av hög inflation och skenande räntor. I Östergötland går regionen back med 1,7 miljarder kronor, vilket gör att ledningen nu räknar på var och hur pengarna ska kunna hämtas hem. På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ska ska man också spara in 1,7 miljarder, varav 90 miljoner på psykiatrin.

Över hela landet ser det liknande ut. Nedskärningar. Varsel.

Under helgen sade statsminister Ulf Kristersson (M) i TV4 att “regeringen inte kommer svika den svenska välfärden” och att ingen personal kommer behöva sägas upp. Ett stort löfte. För att så ska kunna bli fallet krävs omfattande ekonomiskt stöd från regeringen.

Samtidigt har Region Kronoberg undersökt och förkastat tanken på ett nytt sjukhus. Kostnad för det icke-existerande sjukhuset: 370 miljoner. Ett annat exempel på slöseri är att flera regioner har använt sig av den kritiserade pseudovetenskapliga personlighetsmetoden DISC. Med en kostnad som totalt räknas i tiotals miljoner. Och fallen av vårdslöst handhavande av pengar som annars kunnat gå till vård fortsätter.

Kortsiktigt kan en lösning med tillskjutna statsbidrag till regionerna vara behjälpligt. Ingen vill se stängda vårdcentraler eller uppsagda sjuksystrar. Men långsiktigt löses få knutar genom nödpengar. Problemet handlar i grund och botten om ett ansvarslöst bruk av skattebetalarnas pengar.

Fler artiklar för dig