Ledare

Kristen och deprimerad – hur kan kyrkan möta psykisk ohälsa?

LEDARPODDEN: I kyrkan finns det ofta en föreställning att allt alltid ska vara så fantastiskt

Lyckan kommer, lyckan går – den Gud älskar lyckan får? Alla människor möter någon gång under livet psykisk ohälsa, antingen genom anhöriga eller för att man själv mår dåligt. Det finns alltså goda skäl för kyrkorna att engagera sig i människors mående. Men mår man automatiskt bra bara för att man går i kyrkan? Nej, svarar både Steven Crosson, ledarskribent och psykolog och Frida Park, opinionsredaktör, i veckans avsnitt av Ledarpodden.

I samhället larmas det återkommande om hur dåligt många, inte minst unga, mår. Vad kan det bero på? Vad är psykisk ohälsa? Steven Crosson förklarar varför jobbiga känslor som sorg, ledsenhet och ångest kan vara både funktionella och viktiga. Välmående är varken frånvaron av jobbiga känslor eller ständiga euforikänslor. Jakten på lycka har gjort många olyckliga.

Många barn och unga ges alldeles för sällan goda förutsättningar och verktyg för att kunna hantera livets komplexitet och oundvikliga kriser. Ett samhälle som curlar i stället för att förbereda nästa generation på livets utmaningar. Under poddsamtalet lyfts frågor om kyrkors viktiga uppdrag, sociala medier, ensamhet, stress, duktiga kvinnor, behovet av sund teologi och att Sigmund Freud var en av förra seklets farligaste tänkare.

Lyssna på hela podden:

Fler artiklar för dig