Ledare

Hjälp barnen i Gaza

Kommentar: Risken är att en militär framgångar mot Hamas blir en pyrrhusseger

Ingen kan förbli oberörd inför den fruktansvärda situation barnen i Gaza befinner sig i. Kombinationen av undernäring och sjukdomar är särskilt svår för barn.

Samtidigt som Israel har rätt att försvara sig och befria gisslan har man ett ansvar för hur situationen ser ut i Gaza. Nödhjälp måste släppas in, från havet och luften om så behövs. Gränsövergångar behöver öppnas och vården få medicin och förutsättningar för att kunna rädda liv.

Det är viktigt att minnas att terrororganisationen Hamas, som styr över Gazaremsan, på intet sätt bidrar till att de palestinska barnen får vård och förnödenheter. Tvärtom var det ingen hemlighet för terroristerna som tog sig in i Israel 7 oktober och mördade omkring 1100 människor att responsen skulle bli kraftig. Det är ingen överraskning att Israel skulle jaga terroristerna för att befria de 200 barn, vuxna och äldre som togs som gisslan. Hade Hamas släppt gisslan, överlämnat sig till Haag och Gaza till Fatah hade tusentals liv besparats.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har som uttalat mål att tillintetgöra terrororganisationen så att de aldrig igen ska kunna hota israeliska liv – och Israel kanske kommer vinna den militära striden. Men risken är att det blir en pyrrhusseger när det palestinska folket drivs rakt i armarna på Hamas i takt med att deras barn dör av svält.

Det brådskar med eldupphör och hjälp till civila som inte har något med konflikten att göra – förutom att de drabbas av den på ett obarmhärtigt sätt.

Fler artiklar för dig