Ledare

Kristna åsikter för och emot svenskt Natomedlemskap

Ledarpodden: Troende riksdagsledamöter från KD och V diskuterar Sveriges vägval

Efter en två år lång process blev Sverige 7 mars 2024 en fullvärdig medlem i Nato. Men vad är Nato och hur kan man som kristen förhålla sig till att Sverige nu är medlem? För att diskutera detta sammanstrålade riksdagsledamöterna Hanna Gunnarsson (V) och Mikael Oscarsson (KD), båda ledamöter i försvarsberedningen, till ett samtal i Ledarpodden, tillsammans med ledarskribent Steven Crosson.

Oavsett hur man ser på Nato så är Sveriges inträde historiskt. Kanske den största politiska händelse sedan Sverige gick med i EU. Hanna Gunnarsson menar att Nato inte har fred och nedrustning högst upp på dagordningen, vilket är ett av skälen till att hon fortfarande är emot det svenska medlemskapet. Mikael Oscarsson ser däremot Nato som en försäkring som kan avskräcka framtida ryska angrepp på grannar.

Riksdagsledamöterna resonerar också kring hur man får ihop den egna kristna tron med synen på Nato. Mikael Oscarsson menar på att det allt sedan skapelsens begynnelse har funnits både ondska och godhet och att Bibeln är tydlig med att det behöver kunna finnas skydd mot yttre hot. För Hanna Gunnarsson handlar det om att vi som människor behöver kunna leva sida vid sida oavsett var vi kommer ifrån eller vad vi har för religion, och att solidariteten behöver vara större än Europa.

När det gäller framtiden är båda gästerna allvarsamma. Det finns flera indikationer på att de kommande åren inte kommer innebära en fredligare utveckling i vårt närområde.

Lyssna på hela avsnittet av Ledarpodden:


Fler artiklar för dig