Ledare

Så var Rysslands skenval överstökat

Kommentar: Utan ett demokratiskt civilsamhälle faller länder lätt för despoter

Under helgen genomfördes en process som ryska myndigheter kallar presidentval. Men Rysslands mest namnkunnige oppositionella Aleksej Navalnyj dog strax innan valet. Några seriösa utmanare till Putin tilläts inte kandidera i vad som i praktiken var en kröning.

Som Dagen skriver finns det emellertid ett starkt stöd för Putin och även för hans orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina. Speciellt bland den äldre generationen som primärt får sin information genom statskontrollerad media. Den ryska regimens kontroll är total och går igenom allt från polis, rättsväsende och den ortodoxa kyrkan. Även bland protestanter finns ett stöd för den sittande ledaren.

2024 är ett supervalår. I USA, fortfarande väldens mäktigaste land, väljs en president. I Europa väljs 720 Europaparlamentsledamöter. I Indien, ett land med 1,4 miljarder invånare, väljs i år representanter till parlamentets underhus.

Men det ryska skenvalet visar att demokratin i Ryssland fall endast är en nagellackstunn fernissa. Knappt ens det. När det kommunistiska Sovjet föll var det många som hoppades, trodde och bad för en demokratisering i öst. Att demokratin skulle slå rot. Så blev ej fallet. Detta inte minst för att det i Ryssland saknas en historia av folkrörelser med sina demokratiska traditioner. Utan en lokal och nära demokrati i civilsamhället byggs risker in i ett land att falla offer för despoter, tyranner och tsarer.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar