Ledare

Sorgligt att det ska behöva påpekas att barnen inte är statens

Kommentar: Föräldrar behöver större självförtroende att dela tron vidare

Välgörande. Och sorgligt. Så kan man väl sammanfatta Dagens läsvärda intervju med nya Barnombudsmannen Juno Blom. Välgörande i så måtto att det är tydligt och klart att föräldrar har rätt att ge sina barn värderingar och tro – något också barnkonventionen stipulerar. Det är inte alldeles ovanligt att man hör politiker prata om ”våra barn” eller som om de vore statens egendom och föräldrar mest ett nödvändigt ont med ansvar att ge sina telningar mat och sömn och lämna och hämta i tid på förskolan. Föräldrar behöver råg i ryggen att våga ta ett sunt ansvar för sina barns etiska och moraliska fostran – och självförtroende att dela tron vidare.

Det är också välgörande att Juno Blom gör den alldeles nödvändiga distinktionen mellan en sekulär stat som garanten för, inte ett sekulärt samhälle utan, ett religiöst samhälle. Det finns ingen neutral uppväxt. Barn har rätt till andlighet.

Men det vore farligt om vi trampade på i föräldrastrumporna och blundade för att det finns alldeles för många barn som far illa. Barn som förnekas andlig utveckling och barn som tvingas på andlighet eller normer som är förtryckande. Det här öppnar för svåra avvägningar om när barn kan säga ja eller nej till att delta i trosutövning. Men med en Barnombudsman med tydlig hållning och nyanserna på plats finns möjligheterna att fortsätta det gemensamma viktiga arbetet att garantera att alla barn omfattas av rätten till och från religion.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar