Ledare

Har Folklistan någon chans att komma in i EU-parlamentet?

Ledarpodden: Sara Skyttedals och Jan Emanuels senaste tilltag engagerar

Sverige har ett nytt parti. Eller? Sara Skyttedal och Jan Emanuel har i veckan lanserat Folklistan, ett tilltag som väckt både nyfikenhet och skepticism. Dess framträdande, med helikoptrar och teatraliska inslag, har väckt lika mycket frågor som intresse. Frågan är om det är en seriös politisk rörelse eller bara en spektakulär cirkus.

Som med tidigare populistiska partier finns i dag frågan om detta är en kortvarig fluga eller om Folklistan kommer kunna knipa mandat och etablera sig politiskt? Sara Skyttedal och Jan Emanuel, som båda är troende, har redan lansera förslag på ett mindre EU och vill slopa asylrätten. Detta trots att listan inte ska ha någon gemensam ideologisk plattform.

Att tala om tro som politiker är ovanligt – men i grunden något bra. Samtidigt kan det tolkas som en strategi för att attrahera väljare, kanske speciellt bland de som delar skepticismen mot EU och mot migrationspolitiken. Detta avsnitt av Ledarpodden blir ett samtal om Folklistan, EU, tro i politiken, Jesus och blandfärs.

Lyssna på hela avsnittet:

Fler artiklar för dig