Ledare

Biden har rätt - det var en seger för Israel

Frida Park: Irans massiva attacker visar vilket hot landet lever under

Det blev en orolig natt för invånarna i Israel. Många tillbringade natten till söndagen i skyddsrum medan över 300 drönare och robotar skickades från Iran. Enligt officiella israeliska källor sköts 99 procent av dem ned av israeliska försvaret med bistånd av USA, de flesta av dem utanför Israels gränser. Mitt i natten meddelades medborgarna att faran var över. En liten flicka blev svårt skadad och vissa skador uppstod vid en försvarsanläggning i södra Israel. USA:s president Joe Biden kallade natten för en seger för Israel.

En seger är det. Israels unika försvarssystem visade att det klarade prövningen när Iran, efter årtionden av skuggkrig mellan länderna, till sist avfyrade hundratals missiler. Men segern är också politisk. Irans massiva attack, som ska ha varit ett svar efter att Israel attackerade mål i Syrien där två iranska generaler som ska ha deltagit i planeringen av Hamas attack mot Israel den 7 oktober dog, visar med all önskvärd tydlighet vilket hot landet lever under. Sist, men inte minst, visade det sig att Israels allierade, däribland USA och Jordanien, stod vid regionens enda demokratis sida när landet blev attackerat.

Den massiva missilattacken från Iran föregicks av kraftiga demonstrationer att attackera Israel. Irans ayatollah skrev under söndagen på X, tidigare Twitter, på hebreiska att Al Quds ska hamna i muslimernas händer, med en bild som visar hur robotar flyger över Klippmoskén i Jerusalem. Iran, Hezbollah och Hamas delar målet att Israel ska förintas. Medan robotarna flög firade iranier på gatorna i Teheran. Det är den verklighet israelerna lever i.

Att Joe Biden kallade Israels försvar mot Irans attack för en seger är även en vädjan till Benjamin Netanyahu att inte svara på attacken mot Iran på ett sätt som eskalerar konflikten ytterligare. USA önskar ingen konflikt med Iran. Ingen önskar egentligen konflikt med den ayatollastyrda oberäkneliga regimen vars strävan efter att bygga upp kärnvapenarsenal varit en offentlig hemlighet länge. Men trycket på Netanyahu, i det egna krigskabinettet, i det egna partiet, i regeringen, och bland många israeler, är stort att gensvara - snabbt och med kraft, som Dagen skrivit om på nyhetsplats.

I ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd under natten till måndagen manade generalsekreteraren Antonio Guterres till återhållsamhet för att undvika att tippa regionen över gränsen in i ett fullskaligt krig i hela Mellanöstern. Israels FN-ambassadör kräver att FN håller Iran ansvarigt och inför sanktioner mot landet och slår fast att man förbehåller sig rätten slå tillbaka mot Iran efter helgens unika och våldsamma attack som Irans FN-ambassadör kallade för “proportioneligt självförsvar”.

I en ledare i The Jerusalem Post efterfrågas en ny strategi för Israel att bygga säkerhet i regionen och stärka allianserna med landets vänner. Det är ett svar Netanyahu möjlighet att välja - om han bestämmer sig för natten till söndagen verkligen var en seger.


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar