Ledare

Iran och Israel – blir det ett storkrig?

LEDARPODDEN: Om de senaste händelserna i Mellanöstern och hur det påverkar en hel värld

I lördags natt skickade den iranska regimen över 300 missiler, drönare och kryssningsrobotar mot Israel. Därmed var många decennier av skuggkrig över. En milstolpe är passerad. Varför kom attacken nu? Vad innebär den och vad kommer hända framåt?

Steven Crosson, ledarskribent, Frida Park, opinionsredaktör, och Elisabeth Sandlund, kolumnist, samtalar om konflikten som engagerar en hel värld och kan komma att få återverkningar långt utanför Mellanöstern. Om relationen mellan Iran och Israel eskalerar till ett fullskaligt krig där allierade på båda sidor på olika sätt blir indragna kan situationen bli förödande.

Niclas Lindgren, direktor för biståndsorganisationen PMU, berättar i podden vad han såg när han besökte kristna palestinier i Ramallah på Västbanken för ett par veckor sedan. Situationen och nöden är stor, finns det något hopp? Kyrkorna kan och vill bidra, men hur kan de bygga fred?

I veckans avsnitt vrider och vänder Ledarpodden på hur Iran, Hezbollah, Hamas hänger ihop och Israels roll i den instabila regionen. Under flera år har Iran haft som mål att isolera Israel politiskt, men efter natten mot söndagen är det snarare Iran som står ensamt. Det är svårt att se en fred i sikte, men mirakler kan ske, vilket vi vet har skett i just den här regionen förr.

Lyssna på Ledarpodden:

Fler artiklar för dig