Ledare

Stoppa judehatet på universiteten

Kommentar: De amerikanska studentdemonstrationerna är tydligt antisemitiska

Sedan drygt åtta dagar har en stor grupp pro-palestinska demonstranter i princip tagit över det amerikanska Columbia-universitetet. Med tältläger, appeller, sånger och slagord har det dagliga livet för studenterna på campus satts på paus. Demonstranterna kräver bland annat att universitetet ska klippa banden med israeliska universitet.

För de judiska studenterna har situationen blivit mycket otrygg och osäker. Stämningen beskrivs som hätsk och många judiska studenter beskriver hur de nu får hålla sig borta från sina lektionssalar och bibliotek.

Nu har demonstrationerna börjat sprida sig även till andra amerikanska universitet. Vi vet av erfarenhet att studentdemonstrationer har en historia att sprida sig även internationellt varför vi behöver vara redo på en liknande våg av aktioner även på svenska lärosäten.

Som Smålandspostens Fredrik Haage skriver är detta dock inga vanliga demonstrationer utan liknar mer en antisemitisk kulturrevolution. Hat mot judar och israeler förekommer frekvent. I tider av ökad polarisering är den amerikanska antisemitiska demonstrationsvågen det sista vi behöver i Sverige och Europa.

Om och när liknande demonstrationer gör sig gällande på svenska högskolor och universitet är det viktigt att samhället markerar tydligt och snabbt. Universiteten ska vara platser där alla – oavsett religion eller etnicitet – kan befinna sig utan att riskera hat, hot och våld.

Fler artiklar för dig