Ledare

KD firar 60 år - med nya krissiffror

Kommentar: Blir det inga mandat i EU-parlamentet kan det mycket väl börja vina snålblåst kring Ebba Busch

Under den gångna helgen passade Kristdemokraterna på att fira 60 år som parti i samband med sina kommun- och regiondagar i Västerås. Även om arrangörer och medverkande gjorde sitt bästa för att få till den rätta feststämningen överskuggades den av partiets opinionssiffror, dryga 3 procent, ibland till och med under 3. Det är krissiffror. Men finns krismedvetandet på plats?

I sitt tal hyllade Ebba Busch en av partiets grundare, Lewi Pethrus, och talade om partiets kärnvärden som särskiljer partiet från andra, även i regeringen. Ändå var det flera partister som inte kunde undgå att notera att det var svårt att få ihop partiets hjärtefråga genom alla tider, valfrihet för familjen, med regeringens utspel i Expressen om obligatorisk språkförskola. Ett utspel som Ebba Busch skrev sitt namn under trots att partiet återkommande gett förslaget underkänt.

Maria Maric, chefsombudsman i Västragötaland säger till Dagen att det här inte är kristdemokratisk politik: ”här kompromissar man bort sin själ”. Flera förtroendevalda i partiet som ledarsidan varit i kontakt med pekar på att Busch och partiet verkligen är i stort behov av att kunna ge ett styrkebesked i EU-valet om en månad. Tappar KD båda sina mandat i EU-parlamentet är risken stor att internkritiken mot partiledaren når stormstyrka. Då kan förändringens vindar börja blåsa, inte minst för att Busch nog ogärna vill gå till historien som partiledaren som ledde partiet ut ur riksdagen.

Fler artiklar för dig