Ledare

Var Jesus vit eller svart?

LEDARPODDEN. Identitetspolitiskt trams - eller ett sätt att komma närmare Gud?

Den identitetspolitiska diskussionen har rasat i USA på sistone, men diskussionen är på intet sätt ny. Under hela kristenhetens historia har man diskuterat hur frälsaren egentligen såg ut. För vissa blir bilden ett sätt att närma sig det gudomliga men för andra blir den ett sätt att skapa splittring och polarisering mellan människor av olika utseende eller härkomst.

Många i väst har vuxit upp med en bild av Jesus som ljushyad, blond och med blåa ögon och föreställer sig att det är så han såg ut. Altartavlor och bibeltryck har påverkat såväl söndagsskolorna som missionärerna i fjärran land. Men i andra kulturer och tider har Jesus avbildats helt annorlunda, liknande människorna som levt och verkat nära konstnärerna som skapat, så som den kinesiske eller den etiopiske Jesus.

Men vad vet vi egentligen om Jesus verkliga utseende? Och kan man avbilda honom hur som helst och fortfarande hävda att ikonen, altartavlan, konstverket eller statyn fortfarande föreställer Kristus? Kan Jesus avbildas som en isländsk fiskare, eller kanske en mörkhyad kvinna? Och spelar det egentligen någon roll hur Jesus såg ut, eller handlar det mer om att tillåta en mångfald av bilder som hjälper människor från olika delar av världen att komma närmre Gud?

Om detta samtalar Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter och kulturkrönikör på Dagen, Frida Park, opinionsredaktör och Steven Crosson, ledarskribent.

Lyssna på hela podden:

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar