Ledare

Är inte livet heligare än så?

Steven Crosson: Stoppa utvecklingen där kvinnors kroppar säljs och barn blir en handelsvara

Den kanske största saknaden som finns är den efter barnet man aldrig fick. Ofrivillig barnlöshet kan vara smärtsam och det är lätt att förstå att par kan göra mycket för att fylla hemmet med barnspring. Men inte till vilket pris som helst.

Ett par i 70-årsåldern beställde via en agentur två barn. Tvillingar. En kvinna i USA bar och födde barnen åt det svenska paret. Mot betalning. Det åldrande paret ansåg att det var deras rättighet att få skaffa barn.

En man, dömd för 45 fall av sexbrott mot barn, beslutade att skaffa ett eget barn genom surorgatmödraskap. Mannen sitter nu i fängelse efter att han skulle hämta upp barnet i Ukraina. En liten flicka.

Berättelserna som framkommit i SVT:s Dokument inifrån: Vi ska ha barn får det att vända sig i magen. Hur har vi hamnat här som samhälle att barn och liv numera inte ses som något eget och heligt? I stället ses barn som en rättighet. En vara.

Trots att surrogatmödraskap är förbjudet i Sverige tar sig agenturer och individer runt förbudet genom att vända sig till utsatta kvinnor i fattiga länder. Att hyra en livmoder och köpa ett barn är ingen billig sak. Från 0,5 till 1,5 miljoner får man betala för en bebis.

Surrogatindustrin handlar om rika, privilegierader människor som på ett hänsynslöst sätt utnyttjar fattiga kvinnors armod.

—  Steven Crosson

Surrogatindustrin handlar om rika, privilegierader människor som på ett hänsynslöst sätt utnyttjar fattiga kvinnors armod. Det handlar om en människosyn där barn degraderas från en välsignelse till en produkt; en kultur där förmenta individuella rättigheter tar företräde framför mänsklig anständighet.

Josefin de Gregorio, kulturredaktör SvD och krönikör i Dagen, kallar surrogatindustrin helt riktigt för en form av människohandel. Ändå kräver nu vissa politiker att surrogatmödraskap ska bli legalt även i Sverige. Moderatkvinnornas ordförande Josefine Malmqvist menar att tiden är mogen att tillåta altruistiskt (sic!) surrogatmödraskap. Liberalerna menar att nuvarande lagstiftning är ”moralpanik”.

Att de liberala partierna, efter att även ha gjort juridiskt könsbyte till en knapptryckningsövning, nu vill göra barn till en handelsvara chockar många, men kanske inte förvånar någon. Liberaler och moderater har dock fel. Som den här ledarsidan har varit tydlig med behöver surrogatindustrin stoppas. Det behöver dras en gräns. Barn kan inte offras på liberal-individualismens självupptagna altare.

Det finns länder som ser mer nyktert på frågan. Italien har under Giorgia Meloni tagit flera steg för att skydda såväl barn som kvinnor från surrogatindustrin. Här har svenska politiker en grannlaga uppgift att noga beakta om de italienska åtgärderna kan vara lämpliga även för Sverige.

Politiken ligger dock nedströms från kulturen. Den verkliga makten ligger i civilsamhället, hos medborgarna, i folkrörelserna och i kyrkorna. Om kristna menar allvar med att människovärdet spelar roll behöver fler röster höjas för att stoppa en utveckling där kvinnors kroppar säljs och där barn blir en handelsvara.

Fler artiklar för dig