Ledare

Unga på glid och förvaltningschefer på tur

Kommentar: När Botkyrka fick en möjlighet att göra något åt ungdomskriminaliteten blev det resor och julpynt

2023 blev ett mörkt år för Sverige. Under årets 365 dagar sköts 363 personer. 55 dog. Särskilt utsatt var och är Stockholms södra förorter där gängkriminaliteten sätter skräck i föräldrarna och klorna i barnen.

Att samhället kraftsamlar mot gangsterkulturen är givetvis helt rätt. Vad som däremot är en smula pikant är att en av kommunerna i söderort – Botkyrka – som fått 65 miljoner kronor av staten i riktat bidrag för att hindra kriminalitet bland barn och unga använt pengarna till saker som ligger långt ifrån dess uttalade mål: stubbfräsningar på lägergårdar, julbelysning på ett torg, en veckas chefsresa för Kultur- och fritidsförvaltningen till New York.

Pengarna för resan kommer att betalas åter, berättar kommunen, efter att Sveriges Radio uppdagat hur Botkyrka spenderat pengarna. Gott så. Men fallet med de 65 miljonerna väcker frågor: om det nu såg ut så här under just den här stenen, hur ser det egentligen ut med hur handhavandet av dina och mina skattepengar i kommuner, regioner och stat? När det handlar om så allvarliga ting som hindrande av ungdomskriminalitet och det ändå blir så fel?

Den tidigare socialdemokratiske statsministern Gustav Möller lär ha sagt att varje förslösad skattekrona är stöld från folket. Och stöld är ju som vi fick lära oss i söndagsskolan inte så bra. Något för statstjänstemän och lokalpolitiker att beakta.

Men Botkyrka då? Det är trots allt inte är så mörkt där längre. Det såg den festliga julbelysningen till.

Fler artiklar för dig