Ledare

I Oskarshamn finns hoppet för integrationen

Det spelar ingen roll var du är född, i isladan hejar vi tillsammans fram hockeylaget, skriver Fredrik Wenell.

I lördags var jag på ishockeymatch. Det går inte så bra för mitt lokala lag i Svenska hockey ligan – IK Oskarshamn. Lapp på luckan trots att de ligger sopsist. Hockeylaget är trots den minst sagt prekära tabellpositionen stadens stolthet och isladan är kyrkbacken. Det är där man samlas.

Framför mig i kön till den obligatoriska hockeykorven stod en familj bestående av mamma, pappa och två små flickor. Pappan fick kiosken att koka tevatten (alla tedrickare vet att det är en utmaning på en hockeyarena) till sig själv och frun, godis till barnen. Korv fattade jag att de inte ville ha eftersom de var muslimer. Mamman bar slöja.

När jag fått min korv och gick ut i korridoren mötte jag ett gäng killar i tjugoårsåldern som uppenbart hade så kallat utomeuropeiskt ursprung. Såklart – det är här vi ”oskesamnere” (som det heter på vår dialekt) samlas och det spelar ingen roll varifrån du kommer.

Hjärtat var varmt när jag lämnade arenan för familjen hade både fått te och godis.

—  Fredrik Wenell

I en liten stad som Oskarshamn är det i princip omöjligt att bara umgås med sina egna. Staden är så liten att alla möts på något sätt – på jobbet, i skolan, kyrkan, fotbollsföreningen eller på hockeyläktaren. Här finns det också jobb för alla som vill och kan. Kan man tillräckligt bra svenska för att förstå säkerhetsföreskrifter har man jobb på någon av stadens industrier. Här finns alltså allt – jobb, föreningsliv, blandade bostadsområden – på plats för att integrationen ska ha större möjligheter att lyckas.

Integration handlar främst om att människor bjuds in och accepterar inbjudan att bli en del av samhället. Att vilja integrera och vilja integreras är båda lika nödvändigt. Men integrationen har inte varit lätt i alla småstäder. Filipstad har fått en alltför tung ryggsäck, vilket visar att det behöver finnas en gemensam politisk vilja för att kunna hjälpa fler, och det behöver göras smart.

Utmaningen i många småstäder som Oskarshamn är att, med regeringens åtstramade invandringspolitik, invånarantalet sjunker trots att det finns jobb. En mer genomtänkt migrationspolitik är förmodligen en nödvändighet för att hela landet ska kunna blomstra.

Det betyder inte att integrationen kommer att gå lätt i mindre städer eller på landsbygden, men tänk om chanserna är större att den lyckas där? Om så är fallet borde politikerna ta hänsyn till det i sin politikutveckling.

Just nu är smärtan över ytterligare en IK-förlust påtaglig men hjärtat var trots allt varmt när jag lämnade arenan för familjen hade både fått te och godis, men framför allt var de, precis alla andra svenskar, välkomnade att fascineras av ishockey i allmänhet och IK Oskarshamn i synnerhet.

Fler artiklar för dig