Livsstil

52 spel i Dagens stora brädspelstest

I en tid när allt mer tid tillbringas bakom skärmar är brädspelsrörelsen en revolution för det mänskliga mötet. I flera år har Dagen inför julen testat årets spelnyheter. I år är testet större än någonsin, med hela 52 recensioner av nya strategi­-, barn-, party- och familjespel.

Jag skriver de här raderna sittande i en soffa i ett hörn på ett av Sveriges många spelkonvent. I nästan varje stad samlas människor en eller flera gånger per år i hundratal (vid några tillfällen även tusental) för att spela spel med vänner och okända.

Ofta finns ett spelbibliotek där du kan låna ett nytt spel eller en gammal favorit, och ibland till och med någon som hjälper dig att ställa upp spelet och förklara reglerna för dig. Det är också vanligt med spelturneringar, antingen för veteraner eller nybörjare.

På det här konventet, Smashcon i Huddinge i södra Stockholm, finns spel man får ta hem om man vinner. Andra spel lottas ut, och flera oberoende spelskapare demonstrerar sina spel. På bord med uppställda spel finns små "spelare sökes"-flaggor, där den som är här själv kan ansluta till en grupp spelare.

Till nästa vår planeras Stockholm Tabletop Game Expo att äga rum för första gången, en fullfjädrad spelmässa med inspiration hämtad från gigantiska Spiel i tyska Essen.

Allt fler städer har också brädspelskaféer, där du kan spela ett spel över en bit mat eller fika. Och på tal om spelbibliotek – det är inte alls ovanligt att vanliga bibliotek har en brädspelsavdelning nuförtiden.

Så för den som vill utforska denna stora och växande hobby finns alla möjligheter att både hitta spel och personer att spela med.

Från och med nästa år kommer vi på Dagen därför att utöka vår spelbevakning, från att bara ske en gång per år till att bli regelbundet återkommande. Den flyttar då också över till kultursidorna, tillsammans med alla våra andra recensioner för böcker, musik och film. Så håll utkik där framöver.

Årets test är det största vi gjort, och vågar jag lova ett av de mest omfattande du kan hitta i en svensk dagstidning. Vi har med spel från elva olika spelförlag, vilket också är det största antalet hittills.

Trots det är vi väl medvetna om att vi inte har med alla spel som publicerats på svenska i år. I vissa fall beror det på att spelet var slut hos förlaget – det är till exempel anledningen till att vi inte recenserar ”Diamant”, som fått utmärkelsen årets familjespel av leksaksbranschen.

En trend i år är att antalet frågesportsspel är betydligt färre än tidigare, vilket med tanke på antalet spel i den genren som redan finns känns ganska naturligt.

Med så mycket att välja ifrån hoppas vi att du kan hitta en ny brädspelsfavorit – här intill finns länkar till testets fyra delar: familjespel, barnspel, strategispel och partyspel.

Mycket nöje!

Fler artiklar för dig