04 mars 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

De har mormor på tomten

En del män håller nog gärna en viss distans till sin svärmor. Men inte Anders Lundberg. Han och hans fru Jennifer beslutade att låta “granny” Cynthia flytta in på deras egen tomt. Till hela familjens stora glädje.

1 av 5

– You look pretty today mama.

Jennifer Lundberg har just klivit in genom dörren till sin mammas vitputsade Attefallshus och ger henne en kram och en komplimang.

Mamma, 73-åriga Cynthia Motte, besvarar kramen med ett leende och ett ”You too my dear”.

Cynthia kommer från USA, men flyttade till Sverige 2006. Då hade Jennifer försökt övertala henne att flytta hit i närmare tio års tid, ända sedan Jennifer själv lämnade staterna för Sverige.

Och nu kan man lugnt säga att hon lyckats med att få ”hem” sin mamma. Hon bor nämligen på samma tomt i Sollentuna som dottern och hennes familj.

Det är ett ljust, helt nybyggt hus, med två våningar och stora fönster, som Cynthia, Anders och Jennifer stolta visar runt i. Anders scrollar fram bilder på telefonen från när grunden höll på att läggas. Då hade familjen packat en liten låda innehållandes en bibel, några familjefotografier och en handfull mynt. Den värdefulla asken göts sedan in i betongen, som en symbolisk grund för huset att stå på.

– På så sätt får huset vila på det allra heligaste, säger Jennifer.

– Och jag blir verkligen välsignad av att få bo här, tillägger Cynthia.

Huset stod färdigt i februari i år och det är uppenbart att dess ägare stortrivs. Både med själva huset, men också med läget.

– I går knackade Isabella på när jag satt och drack mitt morgonkaffe, berättar Cynthia.

– Hon pekade först på sitt eget hjärta och sedan på mig, säger hon och lägger handen över sitt eget hjärta för att understryka hur fint hon tyckte att det var.

De två barnbarnen, Isabella och Carl, 16 respektive 14 år, älskar att ha mormor så nära. Även om det inte längre är frågan om att mormor ska sitta barnvakt så har de utbyte av varandra och har för vana att knacka på om morgnarna innan de går till skolan.

– När Carl ibland blir rastlös och klagar på att han inte har något att göra, då skickar jag bara ner honom till granny, säger Jennifer.

– Härom dagen spelade ni väl kort tillsammans mamma?

Det var Anders som först kom med idén om att låta svärmor flytta in på familjens tomt. Det är även han som ritat huset och inrett det, in i minsta detalj. Tanken kom till honom för knappt två år sedan, när Cynthia ringde för att fråga om han kunde hjälpa henne med något i lägenheten. I stället för att, som han brukade, åka till svärmors lägenhet för att se vad som behövde fixas, så hade Anders denna gång kommit med ett drastiskt förslag. Han föreslog att hon skulle sälja lägenheten och för vinsten investera i ett eget litet hus, på familjens tomt.

– Min direkta reaktion var: ”Ja, det låter ju bra, men har du pratat med Jennifer om detta?” säger Cynthia och skrattar gott åt minnet.

– Nä, han hade ju inte pratat med mig då, ler Jennifer och tittar skämtsamt förebrående på sin man.

Men Jennifer var inte sen att haka på. Som enda dotter och med en pappa som gick bort tidigt har den nära relationen till mamman bara stärkts genom åren. När hon själv bodde i Sverige och mamman fanns kvar i Louisiana var saknaden ofta stor. Hennes vänner har fascinerats över att mor och dotter kan vara så tajta, som ”bästa vänner”. Så att bo med sina respektive ytterdörrar ungefär tio meter ifrån varandra kändes inte konstigt, bara bra.

Utanför de stora fönstren öser regnet ner. Men det är ingenting som hörs inifrån det lilla huset, byggt i solid betong. När Cynthia till en början föreställde sig sin nya bostad var det långt ifrån den ljusa och rymliga sutterängstuga hon nu bor i. Hon var rädd att den skulle ha lågt i tak och kännas trångt. Dessutom ville hon ogärna tvingas gå i en smal trappa för att uppsöka toaletten nattetid.

Men farhågorna visade sig vara onödiga. Med en takhöjd på över fyra meter i det lilla vardagsrummet och stora ljusinsläpp både uppe och nere upplevs bostaden inte alls trång, de 30 kvadratmetrarna till trots. På nedervåningen finns ett rymligt badrum och på ovanvåningen gjorde Anders en speciallösning så att en liten toalett kunde rymmas. Överlag så rymmer bostaden en mängd kreativa lösningar och finesser. Smarta förvaringslådor på halvt osynliga platser, smala garderober med belysning och en nätt diskmaskin i köket. Det är nästan som att vandra runt i en Ikeakatalog, utan att det för den sakens skull känns opersonligt. Det märks att inredaren själv är nöjd.

– Man kan till och med släcka och tända lamporna i hela huset med hjälp av telefonen, säger Anders och visar i en app.

– Och där uppe på väggen sitter musikhögtalare, så även i badrummet, säger han och pekar.

Han måste verkligen älska dig, säger jag skämtsamt till Cynthia om Anders som ivrigt visar grej efter grej.

– Och jag älskar honom, svarar Cynthia och fyrar av ett leende.

Vad är det då som får det att fungera att bo så nära varandra i olika generationer?

– För mig handlar det mycket om att vi respekterar varandras utrymme, granny och jag, säger Anders.

– Jag skulle inte kunna haft det så här om hon hade lagt sig i hela tiden.

Cynthia nickar instämmande.

– Jag ger inga oombedda råd, inte heller till Jennifer, förklarar Cynthia.

– Vill Jennifer ha mina råd får hon be mig om dem, då kan jag ge dem och sen får hon behålla det hon finner gott.

Du berättade tidigare att du gärna äter tillsammans med familjen. Har ni behövt regler för hur ofta ni ska ses eller något liknande?

– Nej, det har inte behövts, svarar alla tre nästan samtidigt.

– Det faller sig naturligt, lägger Anders till.

Här vill Cynthia bo kvar så länge hon orkar. Även om 16-åriga Isabella avundsjukt har sneglat på mormors fina bostad.

Men hon får hälsa på så ofta hon vill, även om det blir dagligen.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Livsstil