03 december 2020

En tidning på kristen grundLivsstil

Nyhemsveckan – en andlig folkfest för alla

Nyhemsveckan växer och utvecklas. I år har man bland annat satsat extra på integration, unga vuxna och på mogna konferensbesökare. Dessutom är hälften av talarna kvinnor.

1 av 2

Det ser ut att bli en fullmatad konferensvecka bland de västgötska tallarna utanför Mullsjö. Nyhemsveckan är pingströrelsens största sommarkonferens och brukar av arrangörerna beskrivas som en "andlig folkfest". Och efter ett samtal med programkoordinatorn Pernilla Olsson, anställd av Smyrnakyrkan i Göteborg och ansvarig för församlingens second hand-affär, låter begreppet fullt rimligt. Bredden i konferensutbudet är stor.

– Vi vill möta människor på alla plan i livet. Det ska finnas något för alla, konstaterar Pernilla Olsson.

För den konstintres­serade finns det i år ett särskilt konstseminarium, där ett nytt konstverk och en ny konstnär presenteras varje dag. För den sportintresserade kommer idrottsorganisationen Sport for Life att arrangera fotbollsturneringar och motionslopp. Och för den musikintresserade finns det som vanligt ett rikt musikaliskt utbud.

– Bland annat kommer vi att få besök av brittiska Worship Central som har konsert på onsdagskvällen och på midsommardagen kommer Samuel Ljungblahd med fullt band och gör en konsert, berättar Pernilla Olsson.

– Efter kvällsmötena har vi också lagt till fler musikaliska samlingar för den något mognare publiken. Låt oss säga från 40 år och uppåt. Där kommer bland andra Michael Jeff Johnsson att spela, fortsätter hon.

Finns det några nyheter för i år?

– Ja, vi vill göra ännu mer för unga vuxna. Vi satsar som vanligt mycket på barn och familjer. Men vi har också känt att vi vill nå de unga vuxna och därför kommer det att bli särskilda caféer med häng för den åldersgruppen och även bibelstudier speciellt riktade till dem.

– Vi kommer även att arbeta ännu mer aktivt med integration under veckan. Bland annat genom att erbjuda möjlighet till tolkning. Både i gudstjänsterna, men även när det gäller exempelvis förbön och själavård.

Talare från flera länder gästar konferensen. Pingstledaren Daniel Alm, finske pastorn Mika Yrjölä och Sandra Bjørnø från Filadelfiakyrkan i Oslo, som predikar på den inledande ungdomskonferensen, är några exempel.

– I år är faktiskt hälften av predikanterna kvinnor. Det känns roligt, det visar också på bredden, konstaterar Pernilla Olsson.

– Temat för årets Nyhemsvecka är ”Kom och följ”. Det är Jesus egna ord och vi kommer att fokusera på kallelsen, helgelsen och överlåtelsen. Att följa Jesus i vår vardag på olika sätt, fortsätter hon.

Det råder ingen tvekan om att Pernilla Olsson är taggad inför sommarens begivenheter. Hon beskriver en stark framtidstro i gruppen som planerar Nyhemsveckan.

– Det finns ett driv och en genuin längtan i den här gruppen att få tjäna kristenheten. Vi vill verkligen att folk ska få möta Gud, och få en genomgripande upplevelse på alla plan.

Vad ser du själv mest fram emot under årets konferens?

– Jag ser fram emot allt. För mig är Nyhemsveckan helheten, det är en otroligt rolig vecka, säger Pernilla Olsson.

---

Nyhemsveckan

  • När: 14–23 juni.

    Var: Nyhem, utanför Mullsjö.

    Sång och musik: Lovsångsteam med bland andra Samuel Hector, Josefina Gniste med flera. Hillsong Sweden kommer även att stå för musiken på fredagskvällen. Konserter med Worship Central, Samuel Ljungblahd och Erik Vallier med team.

    Talare: Mika Yrjölä, Ida-Maria Brengesjö, Andreas Nielsen, Lina Skoghäll, Daniel Alm, Catrine Carlsson, Lydia Mörling, Eric Andersson, Sandra Bjørnø med flera.

---

Daniel Wistrand

Daniel Wistrand är redaktör för kultur och livsstil på Dagen.

Fler artiklar