Livsstil

Parterapeuten Laila Dahl: Lyssna på känslorna - klumpen i magen kan lotsa dig rätt

Att våga möta sina känslor blev Laila Dahls sätt att överleva då hennes eget äktenskap sprack. Känslor är inte i vägen, de innehåller information om vad vi vill och vad vi behöver, menar hon. Med sin nya bok vill hon hjälpa oss att våga lyssna på och använda de tillgångar som våra känslor är.

– Laila, jag kanske är konstig, men vad ska vi med känslor till egentligen? Vore det inte lättare om vi bara sluppit dras med dem? utbrast en av Laila Dahls vänner vid ett tillfälle då de pratade om livet.

Det blev ett av de första citaten i den bok om känslor som Laila Dahl länge velat skriva.

– Egentligen började jag intressera mig för detta med våra känslor redan när jag var riktigt ung. Men jag tror att det var bra att jag skrev boken nu, när jag har lite mer livserfarenhet, säger Laila Dahl.

Och erfarenhet av känslor, det har hon. Både av att hantera sina egna känslor och andras. De sista 15 åren har Laila Dahl, som slog igenom som kristen sångerska på 1980-talet, varit verksam som terapeut. Hon har mött människor för samtal, både som par och enskilt. Något som blivit tydligt för henne är vårt behov av att lära oss möta, förstå och använda våra känslor rätt.

– Från början hade jag tänkt skriva en bok om relationer. Men sedan insåg jag att jag måste börja i våra egna känslor. För om man inte förstår vad man känner och vad känslorna säger till en kommer det att påverka alla ens relationer.

Med sin bok vill hon få oss att förstå att känslorna finns där av en anledning.

– Känslor har alltid ett budskap till oss. Oavsett vad det är så säger känslan någonting. Det gäller både de positiva och de negativa känslorna. Känslor är information. De visar vad vi längtar efter, vad vi vill, vad som gör oss lyckliga och vad vi bör akta oss för.

Att lära oss lyssna på våra känslor kan få oss att må bättre och fatta smartare beslut, menar Laila Dahl.

Men kan inte känslor leda oss fel?

– Jo, men det är aldrig själva känslan som är fel, utan snarare hur vi tolkar den. Därför behöver vi lära oss bli medvetna, alltså med våra tankar, om vad vi känner och varför. Så att vi medvetet kan välja hur vi ska förhålla oss till det vi känner.

Laila Dahl tar klumpen i magen som man kan känna inför ett nytt sammanhang som ett exempel:

– Först erkänner man att klumpen finns är. Sedan får man fundera över vad den betyder. Är det så att jag innerst inne vet att sammanhanget inte är bra för mig, då kanske jag ska lyssna till den där klumpen och inte utsätta mig för det nya sammanhanget. Men om känslan i stället handlar om min generella rädsla för något som är nytt, ja i så fall är det kanske läge att trotsa känslan och stretcha mitt mod!

Den allra vanligaste orsaken till att vi tycker att våra känslor är i vägen är rädsla, menar Laila Dahl. Hon har under sina år som terapeut inte mött en enda klient vars problem inte djupast sett handlat om rädsla på något plan. Som inte haft känslor de varit rädda för att möta.

– Vissa är rädda för att känna smärtan det innebär att våga möta sin sorg. Andra är rädda för frustrationen de känner på jobbet. För om de erkänner den måste de utmana sig själva och söka ett nytt.

Men alternativet, att inte lyssna på sina känslor, är alltid sämre menar Laila Dahl.

– Om vi fortsätter att stuva undan vad vi känner och flyr in i något roligare, eller tryggare, finns en risk att vi drivs in i destruktiva beteenden. Outtalade känslor blir lätt en grogrund för bitterhet och besvikelse.

Laila Dahl har också mött många människor vars nedtryckta känslor satt sig i kroppen i form av värk. Dessutom märker ofta andra vad vi känner, även fast vi tror att vi kan dölja det.

– Det kan komma till uttryck i passiv aggressivitet, som att vi smäller igen en skåpdörr lite för hårt. Ofta blir vi oskönare som människor och skickar ut irritation fast vi kanske egentligen är ledsna.

Laila Dahls önskan är att vi alla skulle få lite mer emotionellt mod, och våga använda den kraft som känslorna kan vara. Även de jobbiga känslorna kan nämligen vara livsviktiga. Det fick Laila Dahl upptäcka när hon själv gick igenom sitt livs största kris i samband med makens otrohet som ledde till skilsmässa för ett antal år sedan.

– När sveket uppdagades var en av de första tankarna jag fick att jag måste klara detta utan att bli bitter. För om jag blir bitter, då förlorar jag mig själv.

Sedan berättar hon om hur alla sorters känslor kom till henne. Inte bara de självklara och mest väntade, så som sorg och ilska, utan också rädsla, hat, harm och hämndkänslor. Det var jobbiga känslor, men samtidigt menar Laila Dahl, hade hon inte överlevt utan dem.

– I dag tackar jag mig själv för att jag tillät mig att känna allt och att jag uttryckte dem till den och de som känslorna gällde.

Även vreden, som är en känsla vi gärna undviker, fick komma ut. Hon menar att den raka vreden är ett bra exempel på en känsla som kan vara en fantastisk kraft och energi. Men i undertryckt form blir den till en slags försurnad vrede. Det som vi kallar för bitterhet.

– Om man lägger lock på sin vrede lägger man ofta också lock på sin driv, sin kreativitet och sin förmåga att handla.

Att Laila Dahl själv inte har lagt något lock på sin kreativitet är uppenbart. I vår kommer hon att vara ute och berätta om sin nya bok på två olika sätt. Dels en ren föreläsning, och dels ett koncept med rubriken "Prata med mig älskling". Där kommer Laila Dahl att varva bokens innehåll med sina egna låtar. Laila Dahl menar att hennes egen kris, där hon verkligen tvingades utmana sig själv att vara emotionellt modig, är ett exempel på att känslor kan göra oss starkare, och ta oss till nya platser om vi vågar lyssna på dem och använda dem rätt.

I ”Dina känslor är inte i vägen” använder inte Laila de stora orden om sin tro. Hon vill att även de som inte är troende ska kunna ta till sig budskapet om känslornas betydelse och våga jobba mot ett större emotionellt mod. Men för Laila Dahl själv finns den varma kristna tron som hon haft sedan barnsben kvar. Hon menar att känslorna också är viktiga i det kristna livet.

– Som när vi ber till exempel. Vi kanske stillar oss och ber Gud leda oss i en viss fråga och då kan det vara svårt att enbart ägna sig åt ett intellektuellt inlyssnande. I den situationen kanske känslan talar tydligare. Våga fråga dig, vad känner jag när jag ber Gud om vägledning i detta? Känner jag frid eller oro? Gud har skapat människan och därför tror jag att han använder både mina tankar och känslor.

Läs också Laila Dahls man var otrogen och fick barn i hemlighet

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig