Livsstil

Hillsong firade nattvard med tusentals personer online

Precis som många församlingar i Sverige har även Hillsong börjat sända gudstjänster via webben. Inför långfredagens gudstjänst hade de uppmanat sina medlemmar att fira nattvard framför skärmen. Något som tiotusentals personer kan ha gjort.

1 av 2

Inför påskhelgens gudstjänster är det många församlingar som laddar upp lite extra. Den största kristna högtiden ska inte gå obemärkt förbi, inte heller i coronatider. Hillsong Sweden hade därför hyrt Skeppsholmskyrkan för att där spela in påskens gudstjänster som sändes via webben. Inför långfredagens gudstjänst hade församlingens medlemmar uppmanats att förbereda ett alternativt nattvardsfirande, i hemmet, framför skärmen.

– Vi kan se att det var runt 40 000 personer som loggade in på mötet och vi tror att det är flera som sitter samlade framför samma skärm, säger Andreas Nielsen, pastor.

Det uppsatta målet om att vara tio tusen nattvardsfirare slogs därmed med råge, menar Nielsen.

– Jag vet inte om det någonsin har gjorts en så stor nattvardssatsning via webben tidigare.

Läs mer Coronaviruset väcker liv i frågan om den yttersta tiden

Varför var det viktigt att ha ett nattvardsfirande även när man inte kan samlas i kyrkan som vanligt?

– Det är superviktigt att fortsätta fira nattvard tillsammans, att kyrkan gör det. Med vår tradition med det allmänna prästadömet går det ju lika bra att vara i hemmet och göra det. De första kristna började med att fira en och en.

Hur fick ni ut informationen till församlingen om hur man skulle gå tillväga rent praktiskt?

– Vi har pratat med församlingen och skickat ut en film om hur man förbereder sig, till våra connect-grupper, via sociala medier och till alla som följer oss.

Andreas Nielsen berättar att de fått mycket respons efteråt. Dels i kommentarsfälten under gudstjänsten, men också från människor som hittat till kyrkan via webben, som vill ha hjälp att be eller som vill ha kontakt med någon kyrka i närheten där de bor. För att hjälpa dem som hör av sig har Hillsong så kallade online-pastorer med fullt fokus på just dessa individer.

– Vi skickar också ut biblar till alla som önskar, tillägger Andreas Nielsen.

Du som huvudpastor i Hillsong har tidigare rest en hel del. Hur ser din vardag ut nu?

– Ja, jag undrar om inte min fru tröttnar på mig snart, så mycket som jag är hemma, haha. Men förutom att de stora samlingarna är inställda är mycket ändå som vanligt. Vi har fortsatt fokus på vårt sociala arbete där vi bland annat har delat ut matpaket och dricka till sjukhuspersonal på tio olika sjukhus. Så får vi se hur länge detta ska pågå.

Läs mer Svenska kyrkan avråder starkt från digitalt nattvardsfirande

Fler artiklar för dig