Livsstil

Hit kan du som blivit utsatt för övergrepp vända dig

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp? Hit kan du vända dig:

Polisen: Ett sexuellt övergrepp är ett brott. När du polisanmäler ett brott behöver du alltid uppge dina personuppgifter. Polisanmälan görs via polisens hemsida polisen.se, eller genom att ringa 114 14.

Svenska kyrkan: Inom Svenska kyrkan finns ett nätverk av kontaktpersoner, en kvinna och en man i varje stift som lyssnar, ger stöd och förmedlar kontakter till myndig­heter och organisationer. Du hittar dina lokala kontakter på svenskakyrkan.se/motsexuellaovergrepp.

Novahuset.com: Novahuset är en politiskt och religiöst obunden förening som ger stöd till personer som råkat ut för sexuella övergrepp. Här finns bland annat en stödchat, vilket för många är ett enkelt första steg för att våga ta kontakt.

Kvinnofridslinjen: Här får du tala med socionomer och sjuksköterskor som har erfarenhet av möten med kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller sexuellt våld. Telefonnummer 020 50 50 50.

Bris: Du som är under 18 år kan ringa Bris för att få samtala med en kurator. Till Bris kan man också mejla, då går man via bris.se. Kuratorerna som svarar på samtal och mejl ser inte ditt nummer eller din mejladress och du kan vara helt anonym. Telefonnummer: 116 111.

Fler artiklar för dig