Livsstil

Modernt församlingsbygge som berör hela vägen till Kina

I skuggan av pandemin firar Hyllie Park ett och ett halvt sekel. Möt den “lilla” Malmöförsamlingen som berör tusentals

Häng med i vad som kanske bäst beskrivs som en välsignad ekvation. På 55 000 kvadratmeter skånsk mylla ryms både förskola, grundskola, äldreboende, folkhögskola, restaurang och kyrka. Uppemot 2 500 personer berörs regelbundet av de olika verksamheterna – men församlingen har bara 290 medlemmar.

Malmö.

Man skulle kunna kalla det himmelsk matematik, för visst skulle man lätt kunna tro att den drivande kraften bakom Hyllie Park är en storstadsförsamling med massor av resurser. Men i stället för att vara den där jätteförsamlingen som klarar allt på egen hand så har Hyllie Park-kyrkan valt strategiska samarbeten för att nå sitt mål: att göra skillnad i samhället.

Eller som man själva beskriver visionen: “Hyllie Park är ett samhällsengagemang på kristen grund, för lärande, växande och omsorg. Här främjas möten mellan individer, generationer och kulturer, där varje människa är viktig. Du får vara en del av ett sammanhang som präglas av hjärta och tanke.”

– Det är både unikt och spännande att vara pastor i en sådan här församling som har en så tydlig vision, konstaterar Birgitta Rasmusson.

Birgitta Rasmusson. Hyllie Park.

För henne är söndagspredikan i gudstjänsten bara en liten del av vardagen. Här handlar det lika mycket om att coacha personalen på äldreboendet som att småprata med mellanstadieelever och att ha bibelsamlingar på förskolan.

– Fast de kallar det “Birgittasamling”, säger hon och skrattar.

Vi sitter på coronasäkert avstånd i sammanträdesrummet: Birgitta Rasmusson, pastor; Janeric Johansson, bildkonstnär; Per Eriksson, församlingens ordförande, professor emeritus och före detta rector manificus vid Lunds universitet och Torbjörn Carlsson, pensionerad byggnadsingenjör som jobbat lika mycket med fastigheter som med datorer, trycksaker och webbsidor.

– När jag gick i pension ersatte de mig med tre personer, säger Torbjörn Carlsson och småler.

Och någonstans sätter det fingret precis på lösningen till den gordiska knuten: Hur klarar en församling att genomföra visioner som egentligen är för stora för att genomföras? Jo, man tar vara på enskilda medlemmars kompetens och erfarenhet, man bygger ett nätverk av goda samarbeten med andra – och man litar på Gud.

– När jag började dokumentera vår församlings historia så satte jag rubriken “150 år av tro och förvaltning” för precis så är det. Ett förvaltarskap av människors visioner och idéer, säger Torbjörn Carlsson.

Torbjörn Carlsson. Hyllie park.

Ekonomiskt sett handlar det verkligen om himmelsk matematik.

– Församlingen samlar in cirka 2 miljoner kronor per år men driver en verksamhet som omsätter cirka 60 miljoner per år. Det hade aldrig varit möjligt utan våra många samarbeten, konstaterar Per Eriksson.

Hyllie Park som i dag är en EFK-ansluten församling har sina djupaste rötter i den svenska baptiströrelsen men många trådar har flätats samman under årens gång. En viktig nyckel som öppnade många dörrar var när man fick möjlighet att köpa det markområde som då låg i utkanten av Malmö. I november 1992 hölls ett församlingsmöte där hela visionen om grundskola, förskola, folkhögskola, äldreboende och musikskola (genom folkhögskolan driver man en egen kulturskola också) klubbades.

– Vi har också sett en intressant utveckling i församlingen när det gäller att kommunicera evangeliet med konst. Janeric Johansson har en gåva att nå in på områden man minst väntar sig, säger Per Eriksson.

Per Eriksson. Hyllie park.

Faktum är att den byggnad där vi befinner oss, som rymmer folkhögskola, restaurang och kyrka, har utsmyckats med mer än hundra konstverk.

– Min vision är att ge de här lokalerna ett spännande och visuellt uttryck som kan ge underlag för samtal. Jag har också ansvar för att byta fonden i kyrkan några gånger per år, anpassat efter årstider och skiftningar, säger Janeric Johansson.

Konsten som smyckar lokalerna är inte bara Janeric Johanssons. I entrén till kyrkan, som här kallas Mötesplatsen, hänger bland annat ett verk av den kinesiska konstnären Liu Lifen som kom till Hyllie Park folkhögskola som utbytesstudent. Och kontakterna med Kina har spelat en betydelsefull roll under åren, så viktig att man nu till Hyllie Parks 150-årsjubiléum valt att skapa en vänförsamlingsrelation med Jiaozhou Ruihua Church (“den svenskkinesiska kyrkan”) i Shandongprovinsen som tidningen Dagen tidigare har berättat om.

– De firade förra året 120 år som församling och fick stöd bland annat från baptistförsamlingen i Malmö under alla år som missionen pågick, fram till 1949. Vi hade dessutom en pastor, Walter Andréen, som var missionär där under tio år. Flera medlemmar i vår församling har varit viktiga pusselbitar till att vi nu kan återknyta en historisk relation som startade för 120 år sedan men som fick ett 71 år långt uppehåll, berättar Janeric.

Janeric Johansson. Hyllie park.

Församlingen i Jiaozhou bär på samma sätt som Hyllie Park-kyrkan en vision om att göra skillnad i samhället.

– Där har man skapat ett unikt missionsmuseum, förra året invigdes ett offentligt bibliotek, svenska ambassaden har blivit inkopplad och man har upptäckt att svensk mission är en viktig del av historien i området, fortsätter Janeric.

Kontakterna med Kina är också starka genom samarbetet med det skandinaviska kulturcentret TCG Nordica i Kunming, Yunnanprovinsen, och Hyllie Park folkhögskola.

– Sedan år 2000 har vi som församling stöttat kulturarbetet på plats. De kristna möter mycket motstånd i Kina i dag men de hittar hela tiden nya vägar och det är väldigt roligt att vi kan stötta dem, säger Janeric.

Flera vänortsrelationer har präglat Hyllie Park-kyrkan genom åren. Till exempel hade man nära kontakt med en församling i Östtyskland och fick på nära håll följa utvecklingen när muren föll.

– Vi har också en böneskål i vårt andaktsrum som påminner om relationen till vår vänförsamling i Riga som vi fick vara med och stötta under deras frigörelseprocess i Baltikum. Det är spännande, man vet aldrig vilka världshändelser man kommer att få vara med om, säger Janeric och ler.

Hyllie Park. Arken. Kyrksal.

Att enskilda medlemmar i en församling använder både sina gåvor och sina kontakter för att bygga nätverk och nå ut gör skillnad. Det personliga engagemanget, förmågan att se saker – och att satsa på rätt saker – välsignas från ovan. Per Eriksson förklarar:

– Det finns en rikedom i den här församlingen och den består i att man är tillåtande och välkomnar olika initiativ. Är det från Gud så går det inte att stoppa, och är det inte från Gud så håller det ändå inte i längden.

---

Fakta: Hyllie Park-kyrkan i Malmö


  • Hyllie Park-kyrkan i Malmö firar sitt 150-årsjubileum.
  • Församlingens verksamheter drivs i bolagsform med församlingen som ensam ägare.
  • 1989 startades Bibelskola syd som så småningom blev Salt och som i dag går under ALT – Akademi för ledarskap och teologi – i samarbete med Pingst FFS och Svenska alliansmissionen.
  • 1993 startades äldreboendet som i dag rymmer 34 lägenheter.
  • 1994 startades Hyllie Park förskola som i dag har två avdelningar med sammanlagt 40 barn.
  • 1997 bildades Hyllie Park folkhögskola utifrån den bibelskola som bedrivits under flera år. Skolan erbjuder allmänna kurser, utbildning inom ledarskap och teologi (ALT, Socialt entreprenörskap samt Bibelskola nära), SFI (som förutom i Malmö även bedrivs i Skillinge, Kristianstad och Göteborg i samarbete med lokala församlingar). Man har också en ettårig kurs i Kunming, Kina med spåren kultur, språk och diakoni. Folkhögskolan genomför även uppdragsutbildningar och driver en kulturverkstad riktad till barn och unga som vill utvecklas inom musiken.
  • Restaurang Källan förser verksamheterna på Hyllie Park med mat och är även öppen för allmänheten.
  • Hyllie Park resurs är en förening, med församlingen och folkhögskolan som medlemmar, som driver Erikshjälpens butiker i Malmö och Åkarp.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig