24 september 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

Familjen Edsmyr sändes ut av Hillsong till Papua Nya Guinea

Uppdraget är att nå de mest avlägsna byarna med bistånd och biblar

Familjen Edsmyr har bytt Stockholm mot Papua Nya Guinea för att under tre år arbeta för missionsorganisationen MAF.
När familjen Edsmyr berättade för en vän att de skulle flytta till Papua Nya Guinea fick de följdfrågan: “Ligger det i Sigtuna?” Nu är de på plats på den – för gemene man okända – ön i Stilla havet och berättar för Dagen om sitt äventyr tillsammans med Gud.

Fram tills för något år sedan visste David och Annelie Edsmyr nästan ingenting om Papua Nya Guinea. Än mindre kunde de föreställa sig att de en dag skulle bo där. När vi nu möts för ett videosamtal sitter de i sitt hus i landets tredje största stad Mount Hagen. Klockan är nio på kvällen hos dem och det är kolsvart utanför fönstret. De fyra barnen Timnah, 14 år, Noel 12 år och tvillingarna Livia och Leon 8 år, sover. Föräldrarna sitter uppe ett tag till och dricker te.

Familjen Edsmyrs gata i Mount Hagen, den tredje största staden på Papua Nya Guinea.

De har befunnit sig på Papua Nya Guinea i några månader och tanken är att de ska stanna i tre år. Både David och Annelie arbetar för missionsorganisationen MAF (Mission Aviation Fellowship) – han som assisterande fastighetschef och hon som kommunikatör. Papua Nya Guinea är lika stort som Sverige men har bara fyra större vägar. Många byar är oåtkomliga landvägen och därför är MAF:s arbete betydelsefullt. Tack vare sina små flygplan kan de leverera sjukvård, skolmaterial och biblar till isolerade områden.

David och Annelie har drömt om att åka ut i mission under många år. De funderade på Afrika, men kände sig samtidigt inte dragna till ett specifikt land eller folk. Det var först när de fick kontakt med MAF som bitarna föll på plats.

– När vi hörde av oss till MAF tände de på alla fyra. De berättade att de arbetade i många länder med stora behov och frågade om vi kunde tänka oss att åka till Papua Nya Guinea, säger David.

Hur reagerade ni på det?

– Jag som annars har haft alla dörrar öppna, blev plötsligt skeptisk och kände: Vad ska vi dit och göra? Är det inte farligt? Men sedan beslöt vi oss för att låta Gud öppna och stänga dörrar, precis som vi alltid gjort tidigare, berättar Annelie.

Det visade sig att MAF länge bett om att få en kommunikatör med videobakgrund. Dessutom var deras fastigheter i akut behov av restaurering och en assisterande fastighetschef skulle komma väl till pass.

– Både mina och Davids erfarenheter passade perfekt in i vad de sökte.

Stor del av MAF:s arbete handlar om att leverera sjukvård och flyga ut läkare till otillgängliga byar.

När beslutet att åka var fattat väntade en lång process av mentala och praktiska förberedelser.

– David har diabetes och vår dotter har epilepsi, så det var var många saker som vi behövde ha en plan för, berättar Annelie.

Med resväskorna fullpackade med insulin, epilepsimedicin och andra saker som skulle behövas de kommande åren kom familjen till slut iväg. Efter 44 timmars resa landade de på Papua Nya Guinea. De äldsta barnen hade varit involverade i hela processen och såg fram emot ett äventyr tillsammans med familjen. De två yngsta hade svårare att skiljas från skolkompisar och fotbollslag. Under sovstunden på flygresan drömde Livia om sina kusiner och Leon sa: “Jag saknar alla redan”.

– Nu när vi är på plats saknar våra barn saker som svenskt godis och chips. Och så familj och kompisar såklart. Men vi tror att den här upplevelsen är något som kommer att berika hela familjen, något som kommer stärka barnens självförtroende och vidga deras vyer. Det kommer säkert vara tufft längs vägen, men vi hoppas att de får med sig ett annat perspektiv på tillvaron, säger Annelie.

David åkte själv ut i mission tillsammans med sina föräldrar som nioåring. Han kan spegla sig i sina egna barn och har berättat för dem att han också grät när hans föräldrar berättade om flytten till Tanzania, men också om att han efteråt var tacksam för allt som åren i mission gav honom.

Papua Nya Guinea är känt för sin grönska.

Vilka är era intryck av Papua Nya Guinea så här långt?

– Att det är grönt och vackert! Men också att största delen av befolkningen lever oerhört isolerat och att städerna är skräpiga och dåligt underhållna, säger Annelie.

– Det liknar hur Tanzania var på 1980-talet i utvecklingsstandard, säger David som ändå blivit glatt överraskad att de till exempel har tillgång till tvättmaskin i huset där de bor.

Däremot är det lite sisådär med elen och internet. Strömavbrott är vanliga och familjen har fått lära sig att hushålla med vattnet.

– Bara att bo här är lite av ett projekt, kommenterar Annelie som fått hitta nya kreativa sätt för hur man bäst desinfekterar frukten som de köper på marknaden.

Familjen Edsmyr bor i ett hus som ägs av MAF. Det är långt ifrån den enda missionsorganisationen på plats. I nästan varje gathörn finns en kyrka eftersom landet varit föremål för intensiv mission under flera decennier. När missionärer först kom till landet trodde befolkningen att de var vita andar – förfäder som kommit tillbaka från döden. I landet finns över 800 folkgrupper som alla har sina egna språk. Många av dem har fortfarande inte sett något annat än sin lilla by.

– Många människor är kristna, men det finns också ett starkt arv av tron på naturandar och häxdoktorer. På så sätt är det ett väldigt spirituellt land. Häromdagen läste vi i en av de stora tidningarna att “Nu är det mycket åska, vilket beror på att coronavaccinet har kommit”, berättar David.

Det finns en allmän skepsis mot corona i landet, men staten har ändå tagit pandemin på allvar, vilket gjort att skolor och arbetsplatser har varit stängda. För familjen Edsmyr har det varit en utmaning att kombinera hemundervisning för fyra barn med uppstart av nya jobb. De ser fram emot att kunna ha en mer vanlig vardag framöver. Men helt vanlig blir den förstås inte.

– Ingenting blir som förväntat här, det spelar ingen roll vad man planerar för man måste hela tiden vara beredd på att det kan bli på ett annat sätt. Det är en utmaning att hänga med, medger Annelie. Samtidigt ser hon det som något positivt.

– Vi får lära oss att vår plan inte alltid är Guds plan. Det är nyttigt att försöka se den stora bilden och inte bli alltför upptagna med praktiska detaljer här och nu.

David Edsmyr arbetar som assisterande fastighetschef för MAF. "Det finns en tradition av att bygga hyddor som man sedan låter ruttna och bygger nytt efter bara några år. Jag hoppas kunna dela med mig av erfarenheter kring hur man kan bygga mer hållbart"

Det övergripande målet för familjen Edsmyrs tid på Papua Nya Guinea är att kunna sprida Guds ord och ge människor hopp. För David kan det handla om att dela med sig av mer hållbara sätt att bygga och restaurera fastigheter. För Annelie om att skapa kommunikation som leder till att fler får kännedom om – och vill stötta – missionsarbetet som MAF gör. Samtidigt är de ödmjuka inför uppdraget.

– Troligtvis kommer vi lära oss mycket mer än vad vi kan bidra med. Och förhoppningsvis får vi en större bild av Gud. Det märker vi redan att vi fått, säger Annelie Edsmyr.

---

Familjen Edsmyr i Papua Nya Guinea

  • Familjen består av Annelie och David och barnen Timnah 14 år, Noel 12 år, tvillingarna Livia och Leon 8 år.
  • De bor vanligtvis i Stockholm men är nu utsända av Hillsong Sweden för att arbeta för organisationen MAF på Papua Nya Guinea. David arbetar som assisterande fastighetschef och Annelie som kommunikatör.

---

Papua Nya Guinea

  • Papua Nya Guinea är en stat i Stilla havet som blev självständig från Australien 1975.
  • 1988 utbröt öppna strider på ön och än i dag finns fredsbevarande styrkor från olika länder på plats.
  • En tredjedel av landets befolkning på 7 miljoner bekänner sig till inhemska religioner. Majoriteten av befolkningen är medlemmar i kristna kyrkor, men många kombinerar den kristna tron med andra religiösa inriktningar.

---

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson

Malina Abrahamsson är reporter på Dagens kultur- och livsstilssidor.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Livsstil

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar