Nyheter

Tidigare pastorn Jonas Chongera blir SD-politiker i Forshaga

Sverigedemokrat med afrikanskt ursprung. Och på valsedeln stod det ”pastor”. Jonas Chongera är en något udda fågel i svensk politik, och är en av många sverigedemokrater som nu ska göra debut som folkvald.

Observera att den här artikeln publicerades i september 2014. 

Sverigedemokraterna blev 2014 års vals stora vinnare, med nästan 13 procent i riksdagsvalet. 49 mandat ska nu tillsättas i riksdagen, men även i många kommuner har partiet ökat. Som i Forshaga, där SD blivit det tredje största parti, vilket innebär att Jonas Chongera blivit invald i kommunfullmäktige.

Som nioåring kom han till Sverige från Kongo-Kinshasa, och hans bakgrund gör att många höjer på ögonbrynen då han berättar att han är sverigedemokrat. Något som Jonas Chongera så klart är medveten om, och på frågan om han känner sig välkommen i partiet svarar han ja, ja, ja.

– Hade partiet haft en kraftigt rasistisk ton hade jag inte varit välkommen, säger han.

– Jag har bott här sedan 1980 och det här med rasism och invandrarfientlighet har bara ökat. På mig står det inte svensk, och jag träffar människor som häver ur sig en del saker, när jag svarar dem på värmländska, då rycker de till och tycker att det är pinsamt.

– Det finns en underliggande irritation över det här med folk från andra kulturer, det är sant, det blir många kulturkrockar, säger Jonas Chongera.

Vill ta större ansvar

Hans engagemang i SD bottnar inte i att stänga Sveriges gränser, utan att jobba för en bättre integration av de som kommer, att alla ska inkluderas i ett stort ”vi”.

Det är det han vill jobba med som politiker i Forshaga, och hoppas på god kontakt med det civila samhället och näringslivet.

– Det handlar inte om att stänga gränserna eller förbjuda folk att komma hit. Det handlar om att ta större ansvar om flyktingar ute i kommuner, att de ska tas om hand och få hjälp för de trauman de gått igenom, säger han.

Han återupprepar Jimmie Åkessons argumentation att hjälp ska helst gå till flyktingar i deras hemländer, eller i närområdet. Men de som väl letar sig till lilla Forshaga i Värmland, de ska få hjälp att bli integrerade.

Tycker du att Forshaga ska ta emot fler flyktingar?

– Som det är i dagsläget tycker jag att vi bör se över det avtal som kommunen har med Migrationsverket. Vi behöver först se över vad vi har för resurser.

Pastor på valsedeln

På valsedeln stod det att Jonas Chongera är pastor. En sanning med viss modifikation, eftersom han inte varit i tjänst de senaste sex åren, innan dess var han pastor i fem år i en pingstkyrka i Hallsberg, men tillhör för närvarande ingen frikyrka.

Ett ”livskall”

– Pastorskallet är ett livskall, men har inte församling under mig just nu, säger han själv om titeln, och menar att det kanske var lite olyckligt att ordet pastor stod på valsedeln.

Min erfarenhet är att inte så många kristna engagerar sig i SD?

– Där har du fel, det har blivit en svängning, säger Jonas Chongera.

Han berättar att han träffat flera tidigare KD-anhängare som numera stödjer Sverigedemokraterna.

Vad tror du att SD:s framgång i valet beror på?

– De har lyssnat på folk, framför allt de som bor på landsbygden, säger han.

– Sedan tror jag att SD har vågat röra i viktiga bitar som de andra partierna inte gjort, framför allt flyktingpolitiken.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig