Nyheter

Kritiska dagar väntar efter skör vapenvila

Dagen på plats: Israel och Hamas har enats om eldupphör - men läget är spänt

Efter elva dagars flyg- och raketkrig gick Israel och palestinier Hamas med på eldupphör natten till fredagen. Efter egyptisk medling och hårda påtryckningar på Israel från USA avslutades striderna åtminstone tillfälligt – efter minst 230 döda i Gaza, tolv i Israel och stor materiell förödelse.

TEL AVIV. Människor jublade på gatorna i Gaza och ropade “Allahu Akbar” (Gud är störst) när eldupphör trädde i kraft klockan 02 lokal tid natten till fredagen. De ropade “seger” och viftade med Hamas gröna flagga. För många var det första gången de vågade sig ut sedan striderna bröt ut.

Den palestinska islamistgruppen Hamas, som styr Gaza, proklamerade seger.

– Det här är segerns eufori, sa Khalil al-Hayya, en av de ledande i Hamas, när han talade inför tusentals jublande människor.

Amerikanskt tryck

För terroriststämplade Hamas är det en framgång att man har kunnat lamslå stora delar av Israel och kunnat avlossa mer än 4 000 raketer. Samtidigt säger Israels regering att man “nått betydande framgångar i operationen, några av dem utan motstycke” – och syftar på att militären har slagit ut stora delar av Hamas omfattande tunnelsystem i Gaza samt dödat många Hamasmän, bland dem flera befälhavare.

Att båda sidor på ett eller annat sätt kan hävda seger är en förutsättning för vapenvilan. Men den viktigaste faktorn är de växande dödssiffrorna i Gaza, den stora förödelsen där och risken för en humanitär katastrof i den palestinska kustremsan som hjälporganisationer varnar för.

Detta ledde till ökat amerikanskt tryck på Israel att avbryta striderna. President Joe Biden hade sex samtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu de senaste dagarna. USA och många andra länder i Europa och resten av världen försvarar Israels rätt att slå tillbaka mot raketangrepp mot civila, men de skakande bilderna och siffrorna från Gaza ökade det internationella trycket på Israel.

Närmaste tiden kritisk

Runt 230 palestinier, bland dem ett 60-tal barn, har dödats i Gaza. Tolv har dödats i Israel, bland dem två barn. Upp till 100 000 människor har flytt från sina hem i Gaza, där också el- och vattenförsörjningen är hotad.

Natten till fredagen var lugn, ingen raketbeskjutning och inga flygräder rapporterades. Vapenvilan verkade hålla ännu på fredagsförmiddagen, men den närmaste tiden blir kritisk. Hamas säger att man har “fingret på avtryckaren” och Israel säger att man massivt ska besvara nya attacker från Gaza.

Striderna bröt ut när Hamas avlossade raketer mot Jerusalem den 10 maj efter våldsamma sammandrabbningar mellan palestinska ungdomar och israelisk polis, främst vid al-Aqsamoskén på Tempelberget. Israel svarade med flygräder.

Varnar för nya attacker

I Israel är reaktionerna mera avvaktande efter vapenvilan. Invånarna i södra i Israel, som levt under raketbeskjutning från Gaza i 15 år, är lättade över att slippa tillbringa långa tider i säkerhets- och skyddsrum. Men många tycker att Israel avslutar sin aktion “för tidigt” – innan man tillfogat Hamas ett avgörande slag.

Det säger också flera israeliska politiska och militära bedömare som varnar för en “ny rond” inom kort.

Det hörs redan politisk kritik mot premiärminister Benjamin Netanyahu från höger för att han gått med på ett avtal om “lugn i utbyte mot lugn” – av allt att döma utan att ställa andra krav på att Hamas.

Gideon Saar, ledare för ett litet högerparti, kallar vapenvilan “pinsam”. Och Itamar Ben Gvir, ledare för ett högerextremt parti, säger att Israel “ger upp inför terrorism och Hamas diktat”.

Enligt den israeliska militären har man förstört en stor del av Hamas militära infrastruktur i Gaza, bland annat ett 15 kilometer långt tunnelsystem, samt dödat 200 Hamasmän, bland dem flera befälhavare. Hamas bekräftar inga förluster i de egna leden och det är oklart om uppgifterna om minst 230 döda palestinier från hälsovårdsdepartementet i Gaza innefattar Hamasmän.

Egypten drivande

Israels försvarsminister Benny Gantz säger att man tillfogat Hamas “ett slag som de inte kommer att hämta sig från”. Men erfarenheten visar att Hamas återuppbygger sin militära relativt snabbt efter varje rond i konflikten.

Enligt den israeliska militären hade man kunnat fortsätta stridigheterna, men den säger att den politiska ledningen beslutar. Samtidigt säger regeringen att den följer militärens och säkerhetstjänstens råd. Det är en indikation på Netanyahu söker någon form av “alibi” om striderna snart flammar upp igen.

Egyptisk medling ligger bakom vapenvilan, precis som efter många tidigare konfrontationer mellan Israel och Hamas. Egypten har goda relationer med båda sidor – och säger att man ska övervaka överenskommelsen och försöka få till stånd ett mera detaljerat avtal, som kanske kan göra vapenvilan mera beständig.

Fått framgång i opinionen

Osama Hamdan, chef för Hamas utrikesrelationer, säger att Israel har gått med på eftergifter vad gäller al-Aqsamoskén i Jerusalem och Sheikh Jarrah, ett område i östra Jerusalem där palestinier hotas av vräkning. Han kallar det “en ny seger för motståndet”. Den israeliske försvarsministern Benny Gantz avvisar påståendet som “totalt felaktigt”.

Hamas vill visa att de står upp för de palestinska intressena och försvarar dem. Detta till skillnad från den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och hans regim på Västbanken som framställs som vek och kompromissvillig – och som har ett långtgående säkerhetssamarbete med Israel. De senaste striderna har gett Hamas stora framgångar i den palestinska opinionen, enligt palestinska bedömare.

Att Abbas nyligen ställde in de palestinska parlaments- och presidentvalen, som Hamas hade god chans att vinna, är en också en faktor bakom Hamas raketbeskjutning som fick den senaste konfrontationen att flamma upp.

Fler artiklar för dig