Angelina Jolie bjöd in Denis Mukwege

Denis Mukwege och hundratals andra experter har diskutera sexuellt våld i konflikter. En av initiativtagarna var skådespelaren Angelina Jolie.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Det (våldtäkter) är inte bara sexuella relationer utan samtycke. Det handlar om ett förstörande. Agerandet resulterar i ett förnekande av den andras mänsklighet och det görs inte bara för att förstöra människor utan hela samhället, sa Denis Mukwege, chefsläkare för Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa, enligt All Africa.

Under onsdagen träffade Denis Mukwege Storbritanniens premiärminister David Cameron och enligt pmu.se skriver brittiska medier att Mukwege tydligt förmedlade sitt budskap: "Det internationella samfundet måste upprätta en röd linje för användning av våldtäkt i krig på samma sätt som den gjort för användning av kemiska vapen."

All Africa uppger också att Denis Mukwege talade om en tickande bomb som hotar att slå sönder såväl familjer som hela samhällen.

Konferensen i London var enligt pmu.se en av de största sammankomsterna någonsin för att få ett slut på sexuellt våld i konflikter. Politiker, representanter för icke-statliga organisationer, religiösa ledare och överlevare från ett 100-tal länder var samlade.

Från svenskt håll fanns bland annat biståndsminister Hillevi Engström (M) på plats. Och efter att ha hört Denis Mukwege tala hyllade hon honom på Twitter: "Dr Mukwege ... vore värdig Nobelpriset för sina insatser".

Initiativtagarna till det toppmötet i London var Storbritanniens utrikesminister William Hauge och skådespelaren Angelina Jolie som är Särskilt sändebud för FN:s flyktingkommissariat.

Inför mötets öppnande konstaterade de: "Vi vägrar acceptera att sexuellt våld i konflikt är ett problem som helt enkelt är för stort och komplext för att hanteras. Man sa samma sak om slavhandeln, eller om att förbjuda den illegala vapenhandeln. När den allmänna opinionen väcks och regeringarna rör om hos sig själva, då kan förändringar snabbt ske."