”Ängeln” till ministern: Skärp sexköpslagen nu

Almedalen. Många har berörts av Elise Lindqvists resa från prostitution, till hur hon mötte Gud, och hur hon blivit en förkämpe för utsatta kvinnor som säljer sina kroppar.I onsdags träffade ”Ängeln från Malmskillnadsgatan” justitieminister Morgan Johansson (S) i A­lmedalen för ett personligt möte.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nere i hamnen, på en träbänk, har de träffats och sitter och pratar tillsammans i ungefär en halvtimme. Almedalsveckan brukar beskrivas som en plats där de oväntade mötena kan ske, men att Elise Lindqvist och Morgan Johansson (S) skulle stråla samman under den gotländska solen, vem hade kunnat tro det?

– Det var på initiativ från Elis­e, säger Morgan Johansson, när de efter det personliga samtalet släpper in medier, där Dagen var en av två tidningar som fick vara med.

Som minister under Almedalsveckan är det mycket att stå i, och många skulle vara nöjda med att få 30 minuter av Morgan Johanssons tid. Men han påpekar att det här var ett möte han ville prioritera. Han har dels fått lyssna till Elise Lindqvist livsberättelse, dels fått höra hennes budskap.

– Jag ville gärna träffa justitie­ministern för att prata om sexköpslagen, och om vi kunde förändra den så att tjejerna kan få det bättre än i dag, säger Elise Lindqvist om bakgrunden till mötet.

Att de prostituerade ska få det bättre, det kan väl du, Morgan Johansson, också skriva under på?

– Absolut, svarar ministern, som också berättar att han var med och utformade den nuvarande sexköpslagen.

Numera pågår en utredning, och lagen kan komma att skärpas, berättar han.

– Vad vi nu pratar om är att vi ska utvidga den till att göra det straffbart att köpa sex u­tomlands, sedan har vi också en översyn över människohandelslagstiftningen, vilka straff som ska gälla och hur vi ska klara upp brotten.

Tam sexköpslag

Elise Lindqvist tar över:

– Jag är jätteglad att jag fått framföra det här, att sexköpslagen ska skärpas, för den är så tam i dag.

Elise Lindqvist, som fyller 80 år i höst, är tydlig med vad hon vill. Samtidigt är hon högst personlig i mötet med ministern, hon slarvar lite med titlar, ”det var justitieminister va”, slinker det ur henne då hon ska titulera Morgan Johansson. Hon skrattar mycket och hjärtligt. Och m­inistern själv verkar inte ha något emot det personliga tilltalet, utan trivs ypperligt i sällskapet.

Ett sådant här möte, kan det leda till någonting i politiken?

– Ja, vi fick en idé när det handlar om exitverksamheten. Hur ska vi se till att tjejerna får en väg ut ur prostitution, säger Morgan Johansson.

De kommer att mötas igen

Vad mötet kommer att leda till är svårt att veta i dag. Men både Elise och Morgan är på det klara med att de ska mötas snart igen.

– Vi ska ses till hösten har vi sagt, på departementet, säger Morgan Johansson.

– Det ser jag fram emot, replikerar Elise Lindqvist.

Hon berättar att hon tror på de idéer de samtalat om, och hoppas så klart att det här ska leda till mer än att bara prata om problemen.

Samtidigt säger hon att hon är medveten om att det kan ta lite tid när man har med politiker att göra.

– Det ska malas genom instanserna. Men en sak vet jag: Jag är begåvad med tålamod. Så jag tror på den här idén. Så när Morgan, förlåt, justitieministern, ha ha ha, och jag träffas igen ska vi ta tag i det här.

Elise Lindqvist, har du gått och blivit lobbyist på gamla dagar?

– Ja, varför inte, säger hon och skrattar.

Morgan Johansson, varför tackade du ja till det här mötet?

– Jag ville höra hennes berättelse, erfarenheter och idéer. Det här är en fråga som jag tycker är en av de viktigaste på mitt departement. Så det kändes självklart. Och vi ska fortsätta hålla kontakten.

sexköps­lagen måste skärpas.

I onsdags träffade Elise Lindqvist justitieminister Morgan Johansson (S) i A­lmedalen för ett personligt möte. ”Jag ville höra hennes berättelse, erfarenheter och idéer. Det här är en fråga som jag tycker är en av de viktigaste på mitt departement”, säger Morgan Johansson.

Lilla Erstagården