Debatt

Information om yoga behövs

Att begära en god och saklig information om hälsometoder och tekniker är en helt annan sak än att förespråka förtryck och elitism. Det skriver Linda Bergling i en slutkommentar i debatten om yoga.

Andes Lundborg skriver i sin debattartikel att seminariet i Citykyrkan, som handlade om Jesus i vården, skulle ha andats kulturelitism, den rena svenska religiositeten och kulturen.  Jag vill med bestämdhet avisa detta påstående. Ingen av oss som deltog i seminariet vill ha ett samhälle med förtryck, elitism, främlingsfientlighet och övergrepp. I ett demokratiskt samhälle behöver vi vänja oss vid att människor har olika åsikter när det gäller behandlingsmetoder. Men att begära en god och saklig information om hälsometoder och tekniker är en helt annan fråga.

Att människor ifrågasätter och ställer frågor är ett tecken på ansvarstagande och hunger efter kunskap. Det är viktigt att inte människor skräms till tystnad. I stället ska vi uppmuntra människor att ställa frågor tills de känner att de fått all den information som de behöver.

Det är just för att vårt samhälle är mångkulturellt med många uttryck för religion och andlighet som den andliga varudeklarationen eller innehållsdeklarationen är extra viktig.

Lärare, elever, föräldrar och vårdtagare ska kunna göra ett så aktivt vårdval som möjligt, utifrån sitt behov men också från sin andliga/religiösa övertygelse. Ingen patient ska till exempel behöva påtvingas yoga, mindfulness, qigong eller personlighetsutveckling med stjärntecken i sin hjärtrehabilitering.

En kvinna, svag och skör, berättade för mig med förtvivlan i rösten att detta hade hänt henne. Hon är kristen och hade inte fått någon information om behandlingens andliga innehåll i förväg. Hon vågade inte säga ifrån. Det anser jag vara på gränsen till ett andligt övergrepp.

Hur ska man kunna göra ett aktivt vårdval utan korrekt information? Det är väl vårdtagaren själv som ska bedöma den metod som hon eller han blir erbjuden?

Själv vill jag göra aktiva val inom många områden. Det dun som finns i min jacka, kommer det från industrin eller har det plockats för hand på levande fåglar? Maten jag äter, innehåller den det som står på förpackningen? Innehållsdeklarationen måste vara öppen och ärlig.

Konspirationstänk förutsätter hemliga agendor. Det är för att undvika detta som jag med mina medarbetare arbetar för sann och ärlig information även i de produkter som erbjuds för att lindra stress, ångest och depression.

Mitt arbete under många år har varit att arbeta för att ge utrymme för fler aktörer. Som det är i dag så är det faktiskt mest de tekniker och metoder som har ett österländskt ursprung som får plats. Särskilt i dag när stress och depression blir ett allt större problem för människor och många söker sig till alternativa metoder för att få hjälp, är det extra viktigt att man utifrån sin egen tro ska få hjälp att se om metoden eller tekniken har ett andligt ursprung.

Utan en saklig innehålls­deklaration är det svårt att avgöra om man till exempel vill delta i kursen eller hälsoprogrammet. Ingen ska behöva känna sig mobbad varken på arbetsplatsen eller skolan för att man inte vill praktisera en för personen främmande andlighet.

Det är viktigt för oss alla att vi följer med i forskning och undersökningar som görs inom olika områden som räknas som alternativa, till exempel yoga och mindfulness. Även kristna behandlingsmodeller behöver genomlysas.

Det finns en undersökning på Lillhagens sjukhus om psykoser bland unga som använt kundaliniyoga. Även från Kina rapporteras det om qigongsjuka. Vad händer i barnen som ska utvidga sitt medvetande genom yoga­övningar och mantra? Tiden får utvisa detta, och därför är det viktigt att undersökningar görs med så mycket vetenskaplig kompetens som möjligt.

Den enskilde patienten ska kunna jämföra behandlingsresultat med sjukvårdens och de från alternativa metoder. I Arken har vi använt oss av validerade mätinstrument och formulär som används inom sjukvården och vid Karolinska institutet när vi utvärderat våra behandlingsresultat.

Den kristna själavården är mycket mer än lite förbön och dans och sång som Anders uttrycker sig i artikeln. Men visst har även det hälsobringande effekter. Den kristna själavården och helandetjänstens betydelse får inte underskattas. Det finns andlig professionalism och yrkeserfarenhet också i de kristna leden som vi behöver tillvarata och respektera.

Linda Bergling, pastor, grund­are av vårdbolaget "Hälsolövet" och bibelskolan "Jesus helar och upprättar".

Fler artiklar för dig